Csepreg

Közös istentisztelettel emlékeztek a csepregi vérengzésre – VIDEÓK! FOTÓK!

Csepreg – 400 évvel ezelőtt politikai és vallási indítású vérengzés történt Csepregen. A katolikus császári csapatok 1200 evangélikus polgárt felkoncoltak, templomaikat és a város nagy részét elpusztították. A kiengesztelődés jegyében 2021. január 19-én az ökumenikus imahéten egy ökumenikus istentisztelet keretében tartottak megemlékezést.

Túlélő írta: bokáig jártak a vérben

Csepreg – Vallási háborúnak tüntették fel, valójában súlyos hatalmi kérdés volt az a több mint ezer áldozatot követelő összeütközés, amely január 9-én négyszáz éve volt, és „Csepreg dúlásaként” ismeretes a történelemben. Sági Ferenccel beszélgetett a Vaol.hu.

„A kereszténység mely igen elromlott!” – Gondolatok a csepregi mészárlásról

Éppen négyszáz éve történt az ellenreformáció egyik legszörnyűbb vérengzése a dunántúli Csepregen. A politikai okokat sem nélkülöző brutális támadás során egyetlen nap alatt több mint ezerkétszáz evangélikust mészároltak le. A kiszámított kegyetlenségében is a Szent Bertalan-éji vérengzéshez hasonló brutális támadás lényegében elpusztította az evangélikusság egyik dunántúli fellegvárát.

Tihanyi Béla informatikai versenyt tartottak Csepregen – Első helyezést értek el a szombathelyi evangélikus diákok

Csepreg – Sokéves hagyománynak megfelelően idén is megrendezték a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskolában az intézmény egykori igazgatójáról elnevezett informatikai emlékversenyt.

A megtartó hit útjain – Artikuláris napot tartottak Nemescsón

Nemescsó – A magyarországi protestantizmus üldözésére emlékezve gyűltek össze az osztrák, a szlovén és a magyar evangélikusok 2015. szeptember 27-én, a Vas megyei Nemescsón. Legalább másfélezer lutheránus látogatott el ezen a verőfényes vasárnapon az egykori artikuláris településre. A hitükért szenvedő, sok nehézséget vállaló, hajdanvolt testvéreinkre emlékezve a környező településekről indulva sokan gyalogszerrel, lovon, vagy éppen kerékpáron tették meg a templomig az utat.

Növekedés és ellenreformáció – Videó

Ezer kilométer kerékpárral egyháztörténeti utakon az ezeréves Magyarország tiszteletére. A pesterzsébeti evangélikus ifjúság kerékpártúrája.
Feliratkozás RSS - Csepreg csatornájára