Magyar Kultúra Napja

Virtuális tárlatmegnyitót tartottak a bonyhádi diákok a magyar kultúra napján

Bonyhád – A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola 11. évfolyamának diákjai „Ex libris címmel készült rajzórai munkáiból online tárlatmegnyitót tartottak a magyar kultúra napján, 2021. január 22-én.

Ma van a magyar kultúra napja

Budapest – Ma van a magyar kultúra napja, amelyet országszerte és a határokon túl is megünnepelnek, a koronavírus-járvány miatt azonban idén rendhagyó módon, elsősorban online programokkal.

Így lett kerek a világ – A magyar kultúra napja dr. Fabiny Tamással és Gryllus Dániellel Sopronban

A 2020-as év magyar kultúra napjának soproni megünnepléséről már szerepelt rövid hír, sok képpel honlapunkon. Most az egyik szemtanú, Csiszár Ágnes személyes gondolatait adjuk közre a „Szolga csak egy van az Isten” című előadásról, amelyet dr. Fabiny Tamás és Gryllus Dániel mutattak be a határmenti városban.

Weöres Sándor bűvöletében ünnepelték a magyar kultúra napját Sopronban

Sopron – 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 1996 óta közösen ünneplünk Sopronbana Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyarországi Luther Szövetség soproni csoportjainak, valamint a Soproni Kálvin Kört tagjaival. Ebből az alkalomból hallhattuk a „Szolga csak egy van, az Isten” című, Weöres Sándor műveiből összeállított ünnepi előadást a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán, 2020. január 22-én, szerdán este.

Igaz hitből tudás lesz | Bemutatták az Ige-Idők – A reformáció 500 éve című tanulmánykötetet

Budapest – 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeumban teltház előtt mutatták be a 2017-ben megrendezett Ige-Idők – A reformáció 500 éve című kiállítás anyagát feldolgozó tanulmánykötetet, amelyet az eltelt évek ellenére is hatalmas érdeklődés fogadott mind a tudományos szféra, mind a nagyközönség részéről: a kiállítás évtizedekre muníciót adott a reformációról folyó párbeszédnek is.

Ma van a magyar kultúra napja

Budapest – Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte a magyar kultúra napját.

Hit a harcban, remény a bajban

Orosháza – Az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium idén is megrendezte a Kölcsey versmondó és népdaléneklési versenyt, képzőművészeti és fotópályázatot, így emlékezve meg a Himnusz megszületésére és alkotójára.

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Gondolatok a magyar kultúra napjára.

A magyar kultúra napja: Törőcsik Mari kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Szatmárcseke – Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg idén a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett vasárnapi, szatmárcsekei ünnepségen Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke laudációjában méltatta a betegsége miatt távolmaradó színésznőt, majd jelképesen átadta számára a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet.

Szatmárcseke → Óbudai hajógyár → Nemzeti Színház → Nemzeti Himnusz – Ma van a magyar kultúra napja

Budapest – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Nemzeti himnuszunk nemcsak zivataros évszázadokra emlékezik, hanem maga a mű is hasonlót élt át. Alábbiakban vázlatosan ismertetjük a Himnusz történetét. Szöveg: Galambos Ádám, kép: A Himnusz kézirata

Oldalak

Feliratkozás RSS - Magyar Kultúra Napja csatornájára