Karátson Gábor

Karátson Gábor-könyvbemutatót tartottak az Evangélikus Országos Múzeumban

Budapest – A bibliai akvarellek közül a Máté és Márk evangéliumát jelentette meg a Q.E.D. Kiadó 2017 végén. A Karátson Gábor születésnapjához kapcsolódó rendezvényen a könyvet Béres Tamás teológus (Evangélikus Hittudományi Egyetem) mutatta be 2018. május 23-án.

Karátson Gábor bibliai akvarelljei: Máté és Márk evangéliuma

Budapest – 2017 ősze és 2018 februárja között Budapesten tanúi lehettünk egy „Karátson-reneszánsznak”. A bibliai akvarellek közül Lukács evangéliuma a Hold utcai református templomban, Máté az Evangélikus Országos Múzeumban, Márk pedig a Bibliamúzeumban volt látható. Ugyanekkor a Műcsarnok EGY/KOR – Különutak és kivonulás a konszolidáció idején című kiállításán is találkozhattak ez érdeklődők Karátson Gábor festészetével. Eközben megnyílt az emlékére létrehozott lakásgyűjtemény a Deák Ferenc utcában. Emléksétákat szerveztünk, és tárlatvezetésekkel, előadásokkal hoztuk közelebb a látogatókhoz ezt a különös és összetett életművet.

Festeni az evangéliumot

Budapest – Karátson Gábor személye, munkássága, ezen belül festészete (újra) felfedezésre vár. Utóbbira most látszik is esély, hiszen Budapesten öt helyszínen lehet képeivel találkozni.

Megnyílt a Karátson Gábor Emlékszoba

Budapest – Emlékhely nyílt Karátson Gábor festő, író, filozófus egykori műteremlakásában 2017. december 12-én, kedden. A Deák Ferenc utcában kialakított emlékpont 2018 januárjától lesz látogatható.

Karátson Gábor akvarelljeit láthatjuk az EOM-ban

Budapest – 2017. november 11-én kiállítás nyílt ez Evangélikus Országos Múzeumban, ahol Karátson Gábor Máté evangélimához készített akvarelljeit láthatjuk. Köszöntőt mondott Zászkaliczky Zsuzsanna a múzeum munkatársa, valamint Lányi András gondolatait ismerhettük meg. Közreműködött Mizsei Zoltán.

Mindenkoron látják – Karátson Gábor: Akvarellek Máté evangéliuma szerint

Budapest – Időszaki kiállítás nyílik az Evangélikus Országos Múzeumban 2017. november 11-én. A tárlat 2018. február 18-ig tekinthető meg.

Búcsú Karátson Gábortól

Budapest – A 81 éves Karátson Gábor Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas, József Attila-díjas, Arany János-díjas, Prima-díjas festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nagy Imre-emlékplakett és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje végső búcsúztatására 2015. augusztus 26-án, 15.00 órakor került sor a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában, református szertartás szerint.

Mindenkinek a maga Patmosza – Búcsú Karátson Gábortól

„E sorok íróját mélyen megrázta halála.” Nem, így nem lehet írni róla! Sokkal személyesebben kell elköszönni attól, akinek élete tipikusnak nem mondható, ám nagyon is jellemzően közép-európai, magyarországi történet.
Feliratkozás RSS - Karátson Gábor csatornájára