Vladár Gábor

Alapos, hiánypótló falumonográfia készült Takácsiról

Takácsi – Közel hét évig készült a Tanulmányok és források Takácsi történetéhez című falumonográfia, amely többek között a néhai Gyurátz Ferenc evangélikus püspök egyes naplójegyzeteit is a nagyközönség elé tárja.

Az 1951-es budapesti kitelepítések története – Beszélgetés Köbel Szilviával

Budapest – Bár a pártállam a fővárosi volt arisztokráciát szembe akarta állítani a vidéki módos parasztsággal, terve mégsem sikerült, ugyanis az emberek inkább szolidárisak voltak egymással, mintsem ellenségesek. Köbel Szilvia, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) tudományos főmunkatársa a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség és a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kitelepítési jegyzékeit kutatva a Honukban otthontalanok konferenciakötetbe írt tanulmányában mutatta be a pártállami rendszer embertelen és egyházellenes tevékenységét. A tudományos főmunkatárssal a budapesti kitelepítésről, az egyházvezetésről, egyéni sorsokról és a pártállami diktatúra hatásairól is beszélgettünk.

Jövőbe mutató reformációi záróünnepséget tartottak

Budapest – Hálás reménységgel az 501. évforduló felé címmel Márton napján, azaz 2017. november 11-én a reformációi ünnepségek evangélikus záróünnepére került sor a budapesti Deák téri evangélikus templomban. Nem egyszerűen zárás, számbavétel, hálaadás, közös imádság, az Ige felé fordulás illetve egyfajta „morzsaszedés” volt ez az alkalom, hanem inkább nyitány: az Ige fényében a jövő felé vezető útra léphettünk.

Megemlékezést tartottak a soproni Eggenberg-házban

Sopron – Történelmi jelentőségű helyszínen, Eggenberg hercegnő házának udvarán emlékeztek a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójára a soproni evangélikusok 2017. augusztus 20-án. A jelenlévők egyúttal hálát adtak azért, hogy 1674 és 1676 között ezen a helyen akkor is összegyűlhettek eleik az istentiszteletre, amikor erre az ország területén sehol máshol nem volt lehetősége az evangélikusoknak.

Tomori töprengés – Még egyszer Vladár Gáborról

Budapest – Sokan szállingóztak kifelé 2015. október 16-án kora délután a fasori evangélikus gimnázium kapuján: jogászok, bírák, minisztériumi tisztviselők, teológusok, lelkészek, püspökök, tanárok, levéltárosok, kutatók, történészek, az egyházi és a világi média munkatársai.

Akinél soha nem vált el a jog az erkölcstől – Vladár Gábor emlékezete – Frissítve videókkal!

Budapest – A jog nem csak az ész, hanem a szív dolga is. Ez volt az egyik fő üzenete annak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében megtartott konferenciának, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Igazságügyi Minisztérium szervezett Vladár Gábor (1881-1972) emlékére.

Belső szabadság – Vladár Gábor, egy majdnem elfeledett jogász

E napokban jelenik meg Révész Béla szegedi egyetemi docens szerkesztésében a Vladár Gábor-emlékkötet. Vladár Gábor (1881-1972) az igazságügyi miniszteri hivatalban távoli elődöm volt a mainál sokkal nehezebb időszakban. Nagyszerű jogtudós, akadémikus; az evangélikus egyházban magas méltóságot viselő keresztény ember, kiváló egzegéta és szónok és - végül, de nem utolsósorban - példamutató családapa.

Vladár Gábor emlékülést tartanak a Fasori Evangélikus Gimnáziumban

Budapest – 2015. október 16-án (pénteken) 11 órától az Igazságügyi Minisztérium és a Magyarországi Evangélikus Egyház közös szervezésében Vladár Gábor emlékülést tartanak a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében (Budapest VII. Városligeti fasor 17-21). Ekkor mutatják be a Vladár Gábor emlékkötetet is.

Közösen szervez konferenciát dr. Vladár Gábor emlékére az Igazságügyi Minisztérium és a Magyarországi Evangélikus Egyház

Budapest – Dr. Vladár Gábor egykori igazságügy-miniszter, evangélikus bányai kerületi felügyelõ emlékére szervezett konferenciáról egyeztetett 2015. szeptember 2-án dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter és dr. Fabiny Tamás püspök.
Feliratkozás RSS - Vladár Gábor csatornájára