istentisztelet

Úton a kegyelmes Istenhez – Elkezdődött az Október a reformáció hónapja programsorozat

Budapest – Ünnepi zenés istentisztelet keretében nyitották meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozatot a budapesti Kálvin téri református templomban, október 1-jén. Az alkalmon igét hirdetett Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke.

Szabadtéri istentisztelet volt Pirtón

Pirtó – Szeptember utolsó vasárnapján délután szabadtéri istentisztelet volt Pirtón a Petőfi utca 86. számú ház udvarán. A helyet Krebsné Tuska Zsuzsa testvérünk biztosította. Hálás köszönet neki! – írták a Kiskunhalasi Evangélikus Egyházközség Facebook-oldalán.

„Hűen végezni a rám bízott szolgálatot”

Tab – Endreffy Máté személyében új lelkésze van a Tab és Környéke Evangélikus Egyházközségnek. Még ismerkedik a gyülekezetekkel, de nagy kihívásnak tekinti a szolgálatot és sok terve van a fiatalokkal, így nem véletlen, hogy 2020. szeptember 20-án, a tanévnyitó istentiszteleten övék volt a főszerep.

Milyen az istentisztelet? Mi a liturgia? | Beszélgetés dr. Hafenscher Károllyal

Sokféle vélemény létezik azzal kapcsolatban, hogy mik a legfontosabb cselekményei a kereszténységnek. De – azt hiszem – ezek közül is kiemelkedik az istentisztelet, amely a hívő közösség közös ünnepe az Isten jelenlétében. Az pedig, hogy mit történik egy ilyen alkalommal nagy részben a liturgiától függ, amely a forgatókönyve a „szent műnek”, amely arra hivatott, hogy megjelenítse és közvetítse a Krisztus megváltó munkájának üzenetét a jelenlévőknek. De tulajdonképpen mi történik az istentiszteleten? És mi a liturgia konkrétan?

Ilyen volt a 88. KÖSZI Megálló istentisztelet

Budapest – Zugló – 2020. július 10-én, a KÖSZI Napvető mesetábor lezárásaként rendezték meg a 88. KÖSZI Megálló istentiszteletet, amelyet Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője tartott az Evangélikus Hittudományi Egyetem Kollégiumának kápolnájában. Az istentisztelet a tábor utolsó napjának témáját, a bölcsességet járta körül. A választott igeszakasz így szólt: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme.” (Péld 1,7a)

Elmaradnak a tervezett programok az Evangélikus Hittudományi Egyetemen: Dr. Hafenscher Károly egyetemi tanári beiktatása és a tanévnyitó ünnepség is

Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) a 2020. szeptember 3-ára tervezett egyetemi tanári beiktatást és székfoglaló előadást a járványhelyzetre tekintettel nem tartja meg. Dr. Hafenscher Károly professzor március óta hatályos kinevezését a beiktatás elmaradása nem érinti. Hasonlóképpen az EHE a 2020. szeptember 4-ére tervezett tanévzáró/tanévnyitó istentiszteletet és ünnepi ülést sem tartja meg. Az oklevelek, kinevezések és megbízólevelek átvételével kapcsolatban a Tanulmányi Titkárság és a Rektori Hivatal közvetlenül fogja megkeresni az érintetteket.

Fontos, hogy a hitünket anyanyelven élhessük meg

Domonkosfa – Kitartónak lenni, megismerni az embereket és alkalmazkodni a közösséghez – ezek a legfontosabb pillérei annak, hogy egy hitközösség bizalmába fogadja új pásztorát. Andrejek Mitja és felesége, Judit evangélikus lelkészek ezt a célt tűzték ki, amikor átvették a domonkosfai egyházközösséget. Domonkosfán közel húsz évig Beznec Štefan volt az evangélikus egyház lelkipásztora. Ez idő alatt csak ritkán, különleges alkalmakkor volt magyar nyelvű istentisztelet a faluban, amikor vendéglelkész érkezett. Egy hónapja, hogy az új lelkészházaspár átvette a helyi szolgálatot. Ezzel többek óhaja teljesült, a szertartások kétnyelvűek, és a frissítés érezhetően jót tett a helyi közösségnek is.

Evangélikus istentisztelet lesz vasárnap a Duna Televízióban

Budapest – Augusztus 2-án, vasárnap 11 órai kezdettel a Duna Televízió evangélikus ifjúsági istentiszteletet közvetít felvételről az Ökumenikus Központ kápolnájából. Igét hirdet Molnár Lilla lelkész.

Először tartottak motoros istentiszteletet Rábaszentandráson

Rábaszentandrás – Első alkalommal került megrendezésre motoros istentisztelet 2020. július 19-én, vasárnap Rábaszentandráson. Az istentisztelet ötlete Horváthné Herceg Tímeától, szanyi motorostól érkezett, aki arra kérte Varga Tamás lelkészt, tartson őnekik, motorosoknak istentiszteletet és áldja meg őket. A lelkész szívesen mondott igent a felkérésre.

Szabadkán elmaradnak az istentiszteletek

Szabadka – Vajdaság-szerte a legtöbb evangélikus gyülekezetben is elmaradnak az istentiszteletek – nyilatkozta Dolinszky Gábor. Az evangélikus püspökhelyettes hozzátette, Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának intézkedéseinek eleget téve a szabadkai evangélikus templomban nincs lehetőség az istentiszteleti alkalmak megtartására, mint ahogy több másik vajdasági településen sem. Dolinszky Gábor kiemelte, egyedül a Bajsai Evangélikus Egyházközségben sikerült megoldani ezt a problémát.

Oldalak

Feliratkozás RSS - istentisztelet csatornájára