Európai Egyházak Konferenciája

Húsz éve írták alá az Ökumenikus Chartát

Közös nyilatkozatot adott ki április 12-én az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) az Ökumenikus Charta aláírásának 20. évfordulójára. Alább ennek a fordítását olvashatják.

Istentiszteleti és szent helyek Európában és a Közel-Keleten

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC), amely más ökumenikus szervezetekkel és a Vatikánnal közösen hagyományosan felemeli szavát az istentiszteleti helyek védelme és általában a vallásszabadság mellett, új kiadványt jelentetett meg a témában.

Webinárt tartottak az oltások spirituális, teológiai és etikai vetületeiről

Genf – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) 2021. február 18-án szervezett egy online szemináriumot, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a tudomány jelenlegi állását a COVID védőoltásokkal kapcsolatban, és reflektáljon azok keresztény etikai vetületeire is. Az előadók között az orvoslástudomány és a teológiai képviselői is szerepeltek.

Európai egyházak a francia törvényjavaslatról

Párizs – Genf – Az európai egyházak aggodalmukat fejezik ki az iszlám radikalizmus fenyegetése miatt tervezett francia törvénymódosítás miatt. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) levélben fordult a francia kormányhoz, amelyben a francia tagegyházaival együtt figyelmeztet arra, hogy a törvény károsan hatással lehet a vallási közösségekre, és további kormányzati egyeztetéseket sürget egyházi és vallási vezetőkkel.

Egyházi szervezetek az Európai Unió jövőjéről egyeztettek

Brüsszel – Sokéves hagyományt követve az európai egyházi szervezetek megbeszélést folytattak az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália képviselőivel. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) részvételével november 28-án tartottak online tanácskozást a következő hat hónap kiemelt céljairól Nuno Brito nagykövettel, Portugália Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetőjével.

Egyházak és az EU párbeszéde – Ökumenikus delegáció és a német soros EU-elnökség online találkozója

Berlin – Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és a Német Protestáns Egyház (EKD) ökumenikus delegációja 2020. október 27-én Michael Roth európai ügyekért felelős külügyi államtitkárral tanácskozott online a német EU-elnökség prioritásairól.

A német EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

Az Európai Unió (EU) Tanácsa soros német elnökségének prioritásairól egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség július 7-én Brüsszelben, ahol Michael Clauss nagykövettel, Németország állandó uniós képviseletének vezetőjével is tanácskozott az ökumenikus delegáció.

Online nyári kurzust hirdet a Európai Egyházak Konferenciája

Genf – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) online nyári kurzust hirdet, amelynek témája 'Emberi jogi kihívások a COVID-19 járvány idején'. A kurzus július 7-10-e között zajlik. A résztvevők különböző webinárokra regisztrálhatnak, ezek programja mellékelten olvasható. Az ökumenikus szemléletű kurzus mindenki számára nyitott és ingyenes, de regisztrációra szükség van. Az érdeklődőket kérjük, hogy 2020. június 22-ig töltsék ki a mellékelt jelentkezési lapot, majd juttassák azt vissza a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.

A CEC szolidaritásra hív a Brexit kapcsán

Genf – Az európai egyházak egységét és töretlen szolidaritását hangsúlyozza a Brexit kapcsán az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöksége.

A horvát EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

Zágráb – Az Európai Unió (EU) Tanácsának soros horvát elnöksége prioritásokról egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség január 20-án Zágrábban Andrej Plankovic horvát miniszterelnökkel.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Európai Egyházak Konferenciája csatornájára