nagygyűlés

Krakkó lesz a következő LVSZ nagygyűlés helyszíne

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) tanácsa a 2019. június 13–18. között tartott ülésén döntést hozott arról, hogy a következő, 2023-as nagygyűlést – a Lengyelországi Evangélikus Egyház meghívására – Krakkóban szervezik meg.

Antje Jackelén érsek nyitotta meg az ACT-nagygyűlést Uppsalában

Uppsala – Antje Jackelén, a Svédországi Evangélikus Egyház elöljárója nyitotta meg 2018. október 28-án Uppsalában az Action by Churches Together (ACT) közel száz ország protestáns és ortodox egyházait tömörítő nemzetközi szervezet nagygyűlését. Igehirdetésében reflektált a Reménység a cselekedetben – Az emberek előtérbe helyezése témára.

Szabadon, közösségben, elkötelezve – Nagygyűlést tartott a GEKE

Bázel – Két történelmi jelentőségű dokumentumot fogadott el az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) 8. nagygyűlése, amely szeptember 13–18. között, jelenleg is ülésezik Bázelben, Svájcban. Az első világháború végének 100. évfordulója emlékére elkészített írást a magyar református teológus, dr. Fazakas Sándor jegyzi a GEKE nevében; a szeptember 16-án, vasárnap délelőtt aláírt protestáns–vatikáni dialógusról szóló szándéknyilatkozat pedig a GEKE számára történelmi jelentőségű. A Magyarországi Evangélikus Egyházat a GEKE újraválasztott tanácstagja, Cselovszkyné dr. Tarr Klára képviselte az alkalmon.

CEC-nagygyűlés: Fordított óra

Újvidék – „A CEC nagygyűlése önmagában azt jelzi, hogy nemcsak percemberkék vagyunk, hanem részesei Isten nagy tervének” – Kodácsy Tamásnak, a CEC Gazdasági és Ökológiai Igazságosság munkabizottság szakértő tagjának gondolatai a nagygyűlésről.

CEC-nagygyűlés: Tanúim lesztek…. – Az új vezetőség a tanúságtétel útján

Újvidék – A tanúságtétel szellemében zajlott az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nagygyűlésének negyedik napja 2018. június 4-én. Míg a bizonyságtétel teológiai és gyakorlati dimenzióiról folyt a szó, az új vezetőtestület és elnökség jelöltjei a döntő választásokra készülődtek. Kik lesznek azok, akik a következő öt évben a CEC élén Európa keresztyén egyházainak, a közöttük megvalósítandó egységnek és a régiók érdekeinek szószólói lesznek? Kik lesznek a tanúságtétel élenjárói?

CEC-nagygyűlés: Maradék

Újvidék – A Európai Egyházak Konferenciája (CEC) találkozójának harmadik napi programja eltért az előző napokétól. A vasárnap kevesebb előadást és megbeszélést, sokkal több lelki élményt és a gyakorlatban kipróbált közösséget hozott. Akár egy szóval is össze lehet foglalni a nagyon különböző élményeket: Maradék.

CEC-nagygyűlés: Visszavonul a menekültmisszió nagyasszonya

Újvidék – Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nagygyűlése személyes pillanatokat sem nélkülöz. Az egyik ilyen mozzanat az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) főtitkárának búcsúztatója volt.

CEC-nagygyűlés: Napirenden a keresztyénüldözés

Újvidék – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nagygyűlésének szervezői külön panelbeszélgetést szenteltek a keresztyénüldözés kérdésének, különös tekintettel az iraki és szíriai helyzetre.

CEC-nagygyűlés: Református istentiszteleten jártak a magyar evangélikus delegáltak

Maradék – 2018. június 3-án délelőtt az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) istentisztelettel folytatódott. Egyházunk delegáltjai Maradékon voltak egy magyar református istentiszteleten. Utána folytatódott a konferencia, amelyen Justin Welby canterburyi érsek Európa jövőjéről tartott előadást.

CEC-nagygyűlés: Az igazságosságról tárgyaltak a második napon

Újvidék – A Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nagygyűlésének második teljes napján, 2018. június 2-án az igazság, igazságosság témája köré rendeződtek a programok.

Oldalak

Feliratkozás RSS - nagygyűlés csatornájára