soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium

A Líceumba költők is járnak – Márkus Boróka a Kárpát-medence ezüstérmes diákköltője

Sopron – Második helyen végzett a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium kilencedik évfolyamos diákja, Márkus Boróka a 26. Kárpát-medencei József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró Pályázaton. Boróka verseit szavalták már színészek és felnőtt költők is.

Az érettségi előtt álló diákokat összetartóvá tette a helyzet – Már nem is éretlenek

Sopron – Az online oktatás az érettségi előtt álló diákokat és tanáraikat hozta a legnehezebb helyzetbe, nekik a bizonytalanság ellenére a biztos jövőt kellene tervezniük. Megkérdeztünk néhány végzős licistát, hogyan élik meg az iskolán kívüli életet.

Takács István, a csillagvadász

Sopron – A Magyar Asztronautikai Társaság által meghirdetett diákpályázaton, amelynek a témája a Nap volt, egy vegyes összetételű – Solis Defectus nevű – csapattal első helyezést ért el a Líceum diákja, Takács István.

A rendkívüli helyzetben is megmutatkozik a tehetség – Flóra versben mondja el

Sopron – A soproni Líceum nyolcadik osztályos tanulója, Juhász Flóra is kénytelen nélkülözni az iskolát és az osztálytársakat, de a digitális oktatásban is megtalálta a témát, a lehetőséget. Flóra rímbe szedte gondolatait arról a hálóról, ami most a kapcsolatot jelenti a külvilággal. Sorait azonnal felkapta a vers főszereplője, a net.

Kincsek a líceumban – Háromszáz éve kezdett tanítani Sopronban Hajnóczy Dániel

Sopron – Hajnóczy Dániel (1690. április 9. – 1747. február 26.) műveltségében, tanári képességeiben egyike volt kora legkitűnőbb tudósainak, akit a „magyar Cicerónak" is neveztek. Háromszáz éve kezdett tanítani a soproni líceumban.

Művészvendég a Líceumban

Sopron – Gáspárdy Tibor festőművész volt Szendrei Krisztina tanárnő és a humán modul kilencedik évfolyamosainak vendége a Líceumban.

Matekból „Rózsás”

Sopron – Győr – Rózsás Gergely még csak ötödik osztályos, de máris dicsőséget hozott iskolája, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium számára. A szorgalmas diák idén az összes meghirdetett matematika versenyre jelentkezett, és Balogh Réka matematika tanár felkészítésével mindenhol szép eredményeket ért el.

Soproni licisták jártak Liszt szülőházában

Doborján – A doborjáni Liszt-központ folyamatosan igyekszik kapukat nyitni Magyarország felé. Március 30-án egy soproni diákcsoport látogathatta meg Liszt Ferenc szülőházát, és vehetett részt fiatal zongoraművészek koncertjén.

Evangélikus iskolások is felléptek Wittenbergben – A soproni Líceum csapatának élménybeszámolója

Wittenberg – A finom és bőséges szállodai reggeli után izgalommal telve, de jó hangulatban szálltunk fel a buszra. Délelőtt városnézésen vettünk részt. Megtekintettük Wittenberg nevezetességeit, mint például a híres vártemplomot, melynek kapujára kiszegezte Luther a 95 tételét, elindítva ezzel a reformáció folyamatát.

225 éves a soproni magyar nyelvű színjátszás – Az első magyar nyelvű előadás a licistáké volt

Sopron – A magyar színjátszás történetében is kiemelkedő jelentőségű, hogy Sopron városának első és hosszú ideig egyetlen magyar nyelvű színielőadását a Magyar Társaság tagjai tartották. Lakos Jánosnak, a társaság tagjának Hunyadi László című darabját mutatták be – a korabeli hírlapi tudósítások szerint – zsúfolt nézőtér előtt, 1792. április 30-án.

Oldalak

Feliratkozás RSS - soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium csatornájára