evangélikus

Mi hiányzik most neked leginkább? – Böjti gondolatok

„Hiánnyal teltek vagyunk. A böjt is hiány, hiányteremtő. Van, aki egyes táplálékokat von meg magától, más az alkoholtól, a szórakozástól, a hobbijától vagy a vásárlástól tartózkodik” – írja Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész. A fóti evangélikus gyülekezet tagjai napi üzenetet kapnak e-mailben. A sorozat címe: Negyven böjti szó. Az alábbiakban Zászkaliczky Zsuzsanna gondolatait olvashatjuk a mindenkit érintő, sokarcú hiányról.

Evangélikus istentiszteletet közvetített a közmédia a Budavárból

Budapest – 2021. március 14-től minden vasárnap 9 órától protestáns istentiszteletet közvetít a Duna Televízió. Március 14-én 9 órától evangélikus istentiszteletet láthattak a Bécsi kapu térről. Igét hirdetett Fabiny Tamás püspök.

BariLacival énekeltek az evangélikus iskola diákjai

Békéscsaba – BariLaci kiemelkedő eredménnyel, két alkalommal is fordulógyőztesként jutott tovább A DAL 2021 döntőjébe „Féltelek.” című felvételével. A zsűrit és a közönséget egyaránt lenyűgözi fantasztikus éneklésével, szívbe markoló dalával és pozitív személyiségével.

Új külsőt kapott a tállyai evangélikus templom

Tállya – A tállyai evangélikus templomot 1790-ben szentelték fel és 1802-ben itt keresztelték meg Kossuth Lajost. Most teljesen felújították az Isten házát és már csak a használatbavételi engedélyekre várnak. A Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség még 2016-ban elnyert pályázatot, összesen 82 millió forintot fordítottak a külső- és belső megújításra, valamint a harangláb felújítására.

Gömör evangélikus értékei

Csetnek – Rimaszombat – Sajógömör – Felvidéken a legoptimistább becslések szerint is már csak mintegy tízezer magyar evangélikus él. Az országban valamivel több mint 300 ezren vallják magukat evangélikusnak, tehát a magyar ajkú hívek jelentős kisebbségben vannak. Nagy részük a történelmi Gömör-Kishont vármegye területén él. Szlovákiai szinten is mindössze 24 településen van igény magyar szolgálatra. Viszont, ha megnézzük az evangélikusok épített örökségét, akkor szinte hihetetlen gazdagság tárul elénk, de érzékeljük az utolsó évszázad változásait is.

Elindult az E-hangműhely, a Magyarországi Evangélikus Egyház könnyűzenei műhelye

Budapest – Az E-hangműhely azzal a céllal jött létre, hogy az evangélikus egyház évtizedes könnyűzenei hagyományára építve szakmailag segítse az evangélikus és az evangélikussághoz közel álló, kezdő és haladó könnyűzenészeket. A szakmai segítség mellett cél egy támogató, lelki közösség kialakítása a könnyűzenei szolgálatot végzők között.

Göttingenben könyv jelenik meg a magyar evangélikus iskolákról

Göttingen – A göttingeni V&R unipress kiadónál – a tervek szerint – idén márciusban jelenik meg a Solymár Mónika, a bécsi egyetem protestáns teológiai fakultása valláspedagógiai intézetének munkatársa által írt Evangélikus iskolák Magyarországon című könyv, amely a szerző 2018-ban készített habilitációjának átdolgozott változata a magyarországi evangélikus iskolák önértelmezéséről és profiljáról.

A továbbtanulás útvesztőjében – segítünk eligazodni!

Budapest – Közeledik az érettségi időszaka, amikor minden diák komoly kérdések előtt áll. A továbbtanulás sokak számára igazi útvesztőnek tűnhet, ahol egyedül kell döntést hozni, hogy később milyen munkát végez, hol dolgozik majd az ember. Ez kétségkívül nehéz feladat, amit most a digitális oktatás sem könnyített meg. A KötőSzó blog 2021. január 22-én, Facebook oldalán olyan beszélgetést szervezett, ahol a továbbtanulás, pályaválasztás, digitális oktatás kérdései kerültek elő.

Ózongenerátort kaptak az evangélikusok a mezőhegyesi ménesbirtoktól

Mezőhegyes – A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az elmúlt években igyekezett szorosabbá tenni az együttműködést Mezőhegyessel. A Mezőhegyesi Evangélikus Leányegyház 1 millió forint támogatást kapott, részükre egy ózongenerátort is vásárolt a cég.

Angyalok százainak ebédje – Nagy sikerrel zárult egyházunk karácsonyi akciója

Budapest – Budapesten és több nagyvárosban evangélikus összefogásban köszönték meg közel ezer egészségügyi dolgozó munkáját, mások iránt tanúsított figyelmét és szeretetét. A Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében 2020. december 26. és 2021. január 6. között megvalósult Angyalokat vendégelnek meg elnevezésű kezdeményezéshez országszerte több százan csatlakoztak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - evangélikus csatornájára