malenykij robot

Mezőberényben megemlékezést tartottak a malenykij robotra elhurcoltakról

Mezőberény – Január 6., vízkereszt ünnepe. 1945-ben ezen a napon hurcolták el a Mezőberényi Evangélikus Egyházközség akkori fiataljait jóvátételi kényszermunkára – malenykij robotra. „Ma már csak kevesen élnek közöttünk. Szeretteikkel emlékezünk megpróbáltatásaikra, kitartásukra, egyben Isten mentő szeretetére” – írták a gyülekezet Facebook oldalán.

A 70 évvel ezelőtt, halottak napján elhurcolt férfiak emlékére avattak emléktáblát Nyíregyházán

Nyíregyháza – 2014 november 2-án, az elhunytak emléknapján, a délelőtti istentisztelet keretében került sor a pontosan hetven évvel ezelőtt malenkij robotra elhurcolt evangélikusoknak emléket állító márványtábla felszentelésére. Az emléktáblán ez a zsoltárvers olvasható: „Te megszabadítod azokat, akik jobbodhoz menekülnek támadóik elől.” (Zsolt 17,7)

Duplájára nő a kommunizmus áldozatainak juttatása

Budapest – A mindenkori magyar kormánynak kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a történelem sötét időszakának tragikus következményeit feltárja, és annak túlélőiről méltó módon gondoskodjon – áll a kormany.hu közleményében. A hír azért érdekes számunkra, evangélikusok számára is, mert sajnos több németajkú evangélikus közösséget érintett annakidején szerte az országban a malenykij robot. Forrás: kormany.hu
Feliratkozás RSS - malenykij robot csatornájára