festmény

Úrvacsora oltárképeken – Remekművek a reformáció korából

Luther Márton a Kis kátéban azt tanítja az oltáriszentségről, hogy az „Jézus Krisztus Urunk valóságos teste és vére kenyérben és borban, amelyet Krisztus maga azért rendelt, hogy azt mi, keresztények együk és igyuk”. Az úrvacsora közösség a feltámadott, élő Krisztussal, és egyben előképe a mennyei vacsorának. Ennek megfelelően az úrvacsora szentsége az evangélikus oltárképek leggyakoribb témája.

Sopronban látható Luther Márton legrégebbi ábrázolása

Sopron – A soproni evangélikus múzeumban 2018. április 5-én helyeztük el Luther Márton közelmúltban felfedezett portréját, Magyarország legrégebbi Luther-ábrázolását. A festmény megtalálásakor nagyon rossz állapotban volt, kölcsönzése fejében a Magyar Nemzeti Múzeum vállalta a restaurálás költségeit.

Rejtett figurák bukkantak fel a reformáció lángját megörökítő négyszáz éves festményen

Washington – A katolikus egyházat megreformálni kívánó mozgalom vezéreire leselkedő veszélyt eddig senki sem láthatta.

A hely szelleme – A tér megszentelődése

Budapest – A Kiscelli Múzeumban látható Hét utolsó szó címmel Nádler István kiállítása, mely Joseph Haydn A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című műve alapján készült.

Szenvedő Jób a vásznon – Kunffy Lajos festménye és sorsának fordulatai

Számos önarckép, csendélet, paraszti témájú zsánerkép fűződik Kunffy Lajos festőművész nevéhez. Sokak számára ismerősek lehetnek a vidéki nép mindennapjait, ünnepeit ábrázoló jellegzetes festményei. De maradandót alkotott biblikus témájú alkotásaival is, mint az 1895-ben készített Jeremiás prófétával vagy a százhúsz évvel ezelőtt született Jóbbal. Utóbbi Kunffy legismertebb, emblematikus műve lett.

Karzatok és karzatfestmények

A karzatok megjelenése az evangélikus templomokban semmiképpen sem nevezhető új jelenségnek. Már a középkor óta létező és gyakran használt építészeti elem volt a karzat, de téralkotó, térformáló tényezővé igazán csak a protestáns templomokban vált.

Golgota – 3. rész

Nagytarcsa – Reisinger János irodalomtörténész tartott előadást Nagytarcsán 2016. május 13-án a könyvtári esték sorozat keretében Munkácsy Mihály: Golgota / Kálvária című festményéről.

Jézus élete festményeken – Beszélgetés Aknay János festőművésszel

Budapest – A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész tizenkét részes festménysorozatán Jézus életét ábrázolja. Aknay Jánost egyebek mellett a képek születéséről, a vallásos kortárs művészetről, és arról kérdeztük, miért festett már akkor vallásos képeket, amikor a rendszer nem tűrte az ilyen alkotásokat.

„A mi nagy családunk” – Felavatták a dr. Nádor Jenő arcképét megörökítő festményt Szarvason

Szarvas – Szívmelengető érzés volt november 18-án vajdás öregdiáknak tudni magamat. A gimnázium nyugdíjas tanáraként néhány nappal ezelőtt nagy örömmel vettem kézbe a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre meghívóját, amely a Szarvasi Ágostai Hitvallású Evangélikus Vajda Péter Gimnázium utolsó igazgatója, dr. Nádor Jenő arcképét megörökítő festmény felavatására invitált.

A legendás tintatartó

Talán kevesen tudják, hogy a „rajzoló fejedelem”, Zichy Mihály, aki nem mellesleg majd ötven éven át volt az orosz cár udvari festője, Lutherről is készített egy – korára nagyon is jellemzően – némileg patetikus, teátrálisan látomásos, de sokatmondó művet.
Feliratkozás RSS - festmény csatornájára