menekültkérdés

Radikális vendégszeretet – Konferencián Malmöben

Malmö – A svédországi Malmöben került megrendezésre a Refugee Highway Partnership Europe 18. konferenciája, melynek az idei témája „Radical Hospitality” (azaz Radikális vendégszeretet) volt. A találkozóra 2020. február 3–7 között került sor Malmö egyik pünkösdi nagy gyülekezetében. A mintegy 250 regisztrált résztvevő több mint 30 országból érkezett a világ minden tájáról. A Református Szeretetszolgálat által Honti Irén lelkésznő is meghívást kapott erre a konferenciára. Az ő személyes gondolatait adjuk most közre.

„A félelem jogos, a gyűlölet ellen küzdeni kell” – Interjú Balog Zoltánnal

Budapest – „Magyarországnak nagyon komoly integrációs képességei vannak. De az integrációnak megvannak a szabályai és a korlátai” – mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az evangelikus.hu-nak adott interjúban. A református lelkész-miniszter kvótanépszavazásról, keresztényüldözés elleni államtitkárságról, integrációról, valamint állam és egyház viszonyáról is beszélt.

Joachim Gauck: Németország nem süllyedő hajó

Berlin – Németország szélviharban van, de nem süllyedő hajó, a kancellár pedig helyesen tette, hogy a „Sikerülni fog!” (Wir schaffen das!) jelszót választotta a menekültválság gondjainak megoldásához - mondta Joachim Gauck német államfő egy vasárnapi televíziós interjúban.

Hogyan kezelik az evangélikus egyházak a menekültkérdést? – Konferenciát tartott a KALME

Budapest – Kétnapos konferenciát tartott 2016. május 18-án és 19-én a KALME, az Európai Lutheránus Kisebbségi Egyházak Kommunikációs Bizottsága (Communiation Committee of Lutheran Minority Churches in Europe). A második napon a közös európai társadalmi probléma, a menekült- és migrációs kérdés került előtérbe. A részt vevő egyházak küldöttjei mindannyian beszámoltak hazájuk e téren tett erőfeszítéseiről. A Magyarországi Evangélikus Egyház menekültek között végzett diakóniai munkáját dr. Fabiny Tamás püspök és Hajdú Tibor ecsetelte.

Mozgalmas év, nem szűnő kihívások – Kerületi közgyűlés Északon

Fót – Az Északi Evangélikus Egyházkerület közgyűlése 2016. április 22-i, fóti tanácskozásán megismerhette a tisztségviselők éves jelentéseit és tájékozódhatott a 2016-os év kiemelt eseményeiről (Föld sója találkozó – 2016. július 9., szombat, egyben két egyházkerület missziói napja, Szélrózsa, országos evangélizáció és virtuális Kirchentag.)

A menekültproblémát naivitás evangéliummal kezelni

Oda kellene figyelni arra, amit Luther a kettős kormányzásról tanított, mert a menekültproblémát hiba lenne az evangéliummal és nem a világi kormányzással kezelni. Magyarország kormányán ezért naivitás, de ennél több, komoly veszélyeztetés a szeretet evangéliumi parancsának általunk értett és ránk vonatkozó vetületét számon kérni.

A GEKE tanácsának határozata a menekültkrízisről – Fogadjátok be a menekülteket – a közös európai menekültpolitika elmélyítésének szükségessége – Kinek lehetek a felebarátja? (Lk 10,36)

Genf – Bécs – Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) tanácsa nagy aggodalommal figyeli az utóbbi hónapokban világszerte kialakult menekülthelyzetet. Az otthonukból, hazájukból, régiójukból menekülni kényszerülő emberek száma a II. világháború óta nem volt ilyen magas.

Menekültkérdés: A keresztény segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta Frank Otfried July német püspök

Budapest – Dr. h. c. Frank Otfried July, a Württembergi Protestáns Tartományi Egyház püspöke, a Nyugat-Európai Régió alelnöke alelnöktársaival együtt látogatóban járt hazánkban, hogy a menekülthelyzettel kapcsolatban tájékozódjon. Az alábbi interjúban a württemberi evangélikusok menekültekkel kapcsolatos tevékenységéről is kérdeztük.
Feliratkozás RSS - menekültkérdés csatornájára