Üllői út

A hely 2.: Folytatták az Üllői úti székház bemutatását

Budapest – 2020. február 27-én folytatódott a Kossuth Rádió „A hely” című műsorában az Üllői út 24. szám alatt található székház bemutatása. „Az Evangélikus Országos Gyűjtemény levéltárában megnézhettük Luther Mártonnak, a saját kezével írott végakaratát, és elmélázhattunk azon, hogy az alig több mint 500 éve indult reformáció hol is tart ma az egyház keretein belül és kívül. Bent jártunk a kápolnában, ami azért található a legfelső szinten, mert építésekor, a huszadik század elején a döntéshozók nem akarták, hogy Isten háza fölött irodák, könyvtár vagy levéltár helyezkedjen el” – írták a műsor alkotói. A műsorban a Luther Kiadó munkatársai is megszólaltak.

A hely: Bemutatták az Üllői úti székházat

Budapest – A Kossuth Rádió „A hely” című műsorában 2020. február 20-án az Üllői út 24-ről, a házról és a székházban lévő intézményekről hallhatunk műsort. „Az Evangélikus Országos Gyűjtemény Budapesten az Üllői út és a Szentkirályi utca kereszteződésénél található. A két ház már nagyon régóta egybeépült, de kívülről különállóknak tűnnek. Mi bent jártunk a nemrégiben megszépült épületben, ahol nem csak tereket és tárgyakat mutatunk meg, hanem igyekszünk megidézni az intézmény szellemiségét is” – írták a műsor alkotói.

Egy rejtett főúri könyvtár az Üllői úton és a grófnő, aki szupernovát fedezett fel

Budapest – Hamisítatlan régi könyvillat, elegáns empire bútorok és egy felbecsülhetetlen értékű, majd 30.000 kötetes volt főúri gyűjtemény bújik meg az Üllői út – Szentkirályi utca sarkán. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár részét képező Podmaniczky Géza báró és felesége, Degenfeld-Schomberg Berta grófnő volt kiskartali könyvtára 1929-ben került a felekezethez, így egyedülálló módon elkerülte a kastélykönyvtárak II. világháborús pusztulását. Tudományos és történelmi értéke mellett bepillantás enged a századfordulón élt művelt főúri pár mindennapjaiba is: merre utaztak, mi érdekelte őket, mit olvastak szívesen?

GET FAR – Az Üllői úton

Budapest – Különleges projekttel készült az idei Design Hétre a Je Suis Belle, ugyanis egy magával ragadó kisfilmet kreált a Mono Art & Fashion TILA kiállítására. A Finnagora támogatásával létrejött videót Horváth Viktor rendezte, a Get Far című felvétel főszereplője pedig a világ egyik legismertebb magyar kortárs képzőművésze, az evangélikus Benczúr Emese. A film képkockái között feltűnnek a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti épületének jelenleg felújítás alatt álló szobái is.
Feliratkozás RSS - Üllői út csatornájára