halottak napja

Kell ott fenn egy ország…

Aznap, április 11-én, hétfőn reggel hat óra után egy perccel szólalt meg a telefon. Akkor már egy hete minden este úgy aludtam el, párnám mellett a mobillal, hogy tudtam: valamelyik hajnalban meg fog érkezni „az” a telefonhívás. Az orvossal való megegyezés szerint ha éjszaka megy el, akkor hajnali hatig nem értesítenek, hadd aludjak, pihenjek tudatlanul, amíg lehet. A testilelki végkimerültség határán ezek az éber alvások szükségesek is voltak. Három és fél hónap kemoterápia után nem volt kérdéses a végkifejlet, csak az időpont.

Halottak napi emlékezést szerveztek Mezőberényben

Mezőberény – A Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület halottak napi megemlékezést szervezett a Városháza előtti Hősi Emlékműnél 2019. november 1-jén. Hoffmann Dániel elnök szavai és Durkó Éva pedagógus szavalata után Lázárné Skorka Katalin és Selmeczi Lajos Péter lelkészek emlékeztek.

Vigasztalás evangéliuma – Ökumenikus megemlékezést tartottak Székesfehérváron

Székesfehérvár – Mindenszentek napján, halottak napja előestéjén ökumenikus megemlékezés volt a Béla úti temetőben. A „Vigasztalás evangéliumának megszólaltatása” címmel versek, énekek hangzottak el, többen mécsest gyújtottak. A történelmi egyházak képviselői imádsággal, szentbeszéddel emlékeztettek az örök életre és Fehérvár polgármestere is megemlékezett az eltávozott fehérváriakról.

Ökumenikus megemlékezést tartottak a kecskeméti Köztemetőben

Kecskemét – „Itt a földön egyetemes törvény, hogy az élet a halál ölelő karjaiban pihen meg, szunnyad el” – mondta Feczák László görögkatolikus parókus azon az ökumenikus kegyeleti megemlékezésen, amelyet 2019. november elsején délután 17 órakor tartottak a kecskeméti Köztemetőben.

Minden vallásban megemlékeznek a halottakról

Október utolsó és november első napja nálunk a halottakról való megemlékezésről szól. Vallástól mentesen is, a nyugati világban mindenhol ezen a két napon emlékezünk meg halottainkról. Ám más vallásokban, más kultúrákban ez másként működik. Vagy mégsem? „Van emléknapja a halottaknak az ön vallásában? Miként emlékeznek meg az elhunytakról, létezik-e bármilyen, a halottakhoz köthető különleges szokás az ön vallásban?” – kérdezte a 24.hu Isten tudja rovata vallások képviselőitől, köztük Mézes Zsolt László evangélikus teológustól is.

Halottak napjára

November elseje a katolikus egyházban a Mindenszentek napja, a mennyországba jutott, megdicsőült, üdvözült lelkek ünnepe. November másodikán, másnap hozzájuk folyamodnak imádságban a hívek azon halottaikért, akik hitük szerint még a tisztítótűzben vannak. Ezért nevezték el halottak napjának.

Temetőből áradó fény – A szeretet pislákoló lángjai

Halottak napján megmozdul az ország. Soha máskor nem tapasztalható tömegek keresik fel a temetőket. A legtöbb ember igyekszik friss virágot tenni, gyertyát gyújtani előrement szerettei sírjára. Sötétség után sejtelmes fényben tündökölnek a temetők a sokezernyi gyertya ragyogó fényétől.

Ezt a pogány játékot már mindenki űzi – Halottak napi népszokások Erdélyben és a Barcaságban

„A mai nap s különösen estvéje némely nagy-városokban a legünnepélyesebb jelenetek órája. Amint a nap áldozni kezd, gyalogok és kocsik csoportja tódul ki a városból, a gyöngéd nem kezében a legszebb virágkoszorúk. A temetőbe mennek, hol azok nyugosznak, kik előre mentek, kik minket várnak, s kikkel az életben boldogságot, örömet, édes fájdalmakat élvezőnk, kik azon reményben haltak el, hogy egymást ismét megláthatjuk – túl a síron” – írta Kőváry László történész több mint másfél évszázada, egy szóval sem térve ki a november 2-i (halottak napi) gyakorlat felekezeti sajátosságaira.

Valami, ami itt elkezdődik – Séta a kondorosi evangélikus öreg temetőben

Kosztolányi Dezső írja: „Szeretem a temetőket. Egyszerűen és közönségesen szeretem a színeit, az őszi okkersárgáját, a haragoszöld árnyalatait, a csendjét, mely úgy veszi körül, mint néma zivatar.” Ebben az okkersárgában indultunk el egy temetői sétára Kondoroson, az öreg evangélikus sírkertben egy idős asszonnyal, Kalhammer Mátyásné Látkóczki Gyöngyivel, a helyi könyvtár egykori vezetőjével, a temető kutatójával, hogy visszacsöppenjünk a múltba, amely holtában is megérint, és égeti a lelket.

Halál, hol a te helyed?

Miért próbálunk meg úgy tenni, mintha a betegség, a gyász, a halál és a fájdalom nem lenne az élet része?

Oldalak

Feliratkozás RSS - halottak napja csatornájára