tordai országgyűlés

Mi a helyzet a tolerancia és ökumené terén?

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Theologiai Szemle-szerkesztőbizottsága tudományos ülést tartott a tordai országgyűlés 450. évfordulója kapcsán. A konferencia fókuszában a felekezetek közötti párbeszéd és az abból következő ökumenikus nyitottság állt.

A vallásszabadság napjává nyilvánította Magyarország Országgyűlése január 13-át

Budapest – Az 1568-ban elfogadott erdélyi vallásügyi törvény jelentősége előtt tiszteleg az Országgyűlés az erről szóló jogszabály elfogadásával, amely a vallásszabadság napjává nyilvánítja január 13-át.

A tordai országgyűlés 450 éve kezdődött

Budapest – Torda – Négyszázötven éve, 1568. január 6-án kezdődött és január 13-ig tartott Erdélyben a tordai országgyűlés, amely kimondta négy vallás – a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius – szabadságát és egyenjogúságát, és ezzel a világban elsőként hirdette meg a vallási toleranciát.

A vallásszabadság napját ünnepelték Tordán és Kolozsváron

Torda – A Magyar Unitárius Egyház január 13-án a vallásszabadság napját ünnepelte Erdélyben. A Tordán és Kolozsváron zajlott egész napos program díszvendégeként, dr. Hafenscher Károly, a magyar kormány létrehozta Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos tartott köszöntőbeszédet.
Feliratkozás RSS - tordai országgyűlés csatornájára