Andrejek Mitja

Fontos, hogy a hitünket anyanyelven élhessük meg

Domonkosfa – Kitartónak lenni, megismerni az embereket és alkalmazkodni a közösséghez – ezek a legfontosabb pillérei annak, hogy egy hitközösség bizalmába fogadja új pásztorát. Andrejek Mitja és felesége, Judit evangélikus lelkészek ezt a célt tűzték ki, amikor átvették a domonkosfai egyházközösséget. Domonkosfán közel húsz évig Beznec Štefan volt az evangélikus egyház lelkipásztora. Ez idő alatt csak ritkán, különleges alkalmakkor volt magyar nyelvű istentisztelet a faluban, amikor vendéglelkész érkezett. Egy hónapja, hogy az új lelkészházaspár átvette a helyi szolgálatot. Ezzel többek óhaja teljesült, a szertartások kétnyelvűek, és a frissítés érezhetően jót tett a helyi közösségnek is.

Hála – hvala – Andrejek Mitja ordinációja Muraszombatban

Muraszombat – Nagy nap volt a szlovén evangélikusok életében 2016. szeptember 18-a, egy újabb lelkész ordinációjára került sor, ami ritka alkalom egy ilyen kis ország életében. Öt-tíz évente történik ilyen avatás, amikor az ország összes evangélikus gyülekezetéből összejönnek a tagok, hogy együtt örüljenek az egyház új szolgálójának. Ez persze nekünk, magyaroknak is hasonló öröm, hiszen hosszú év óta Andrejek Mitja az első lelkész, aki kétnyelvű szolgálatot végez a Muravidéken.

„Más szemmel nézek a menekülthelyzetre” – evangélikus lelkészek a szlovén határnál

„Nem kérdés, hogy a jézusi lelkület arra ad útmutatást, hogy segítsünk még a legkisebbeken is, a szenvedőkön, ott ahol szükség van” – mondja Andrejek Mitja, szlovén evangélikus lelkész, aki magyar lelkész feleségével, Győrfi Judittal együtt önkéntesként vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) szlovéniai határon végzett segítő munkájában. A jelenlegi szlovén menekülthelyzetről a Sentij és Ljubjana között ingázó Andrejek Mitját kérdeztük.
Feliratkozás RSS - Andrejek Mitja csatornájára