Aknay János

Bemutatták Nagy Márta Aknay János csend-történetei című kötetét

Szentendre – A Pest Megyei Könyvtárban mutatták be Nagy Márta művészettörténész könyvét, amelyben a szerző Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jézus életét ábrázoló alkotásait elemzi. A jelenlévőket Werner Ákos, a Pest Megyei Könyvtár igazgatója és Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója köszöntötte. A kötetet Galambos Ádám ismertette. Az alábbiakban a könyvbemutatón elhangzott beszédet közöljük.

AJÁNLÓ: A fény megidézése

Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jézus életének tizenkét fontos állomását emelte ki és rendezte sorozattá. A művész az angyali üdvözlettől Jézus megkeresztelkedésén át a keresztre feszítésig, végül a mennyei Jeruzsálemig vezet minket. Az utolsó vacsora című alkotásán Jézus a nézőnek háttal, kezét áldásra emelve, a tanítványok felé fordul. A ránézésre könnyen érthető kép azonban számos szimbólumot rejt.

Jézus élete festményeken – Beszélgetés Aknay János festőművésszel

Budapest – A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész tizenkét részes festménysorozatán Jézus életét ábrázolja. Aknay Jánost egyebek mellett a képek születéséről, a vallásos kortárs művészetről, és arról kérdeztük, miért festett már akkor vallásos képeket, amikor a rendszer nem tűrte az ilyen alkotásokat.
Feliratkozás RSS - Aknay János csatornájára