március 15

Három nyelv, egy egyház… és egy nemzet?

A tragikus trianoni békediktátum századik évfordulóján minden bizonnyal sokszor el fog hangozni a történetietlen, de mindenkit foglalkoztató kérdés: „Lehetett volna másként?” A nemzetiségek szerepe az első helyen fog előkerülni ebben a vitában, amelyből az 1848–49-es forradalom és szabadságharc sem maradhat majd ki. A szabadságharc történelmünk első olyan eseménye volt, amikor a Magyar Királyság honpolgárai nemzetiségi hovatartozásuk miatt fordultak egymás ellen, és követtek el akár véres atrocitásokat is. Valóban olyan fordulópont volt 1848–49, ahonnan szükségszerűen vezetett az út hetvenegy évvel később Trianonhoz? A háromnemzetiségű evangélikusság története árnyalja a lehetséges válaszokat.

Rabok legyünk vagy szabadok?

Nem múlik el március 15. anélkül, hogy elhangozna a Nemzeti dal kérdése: „Rabok legyünk vagy szabadok?” Vélhetően csak szép legenda, hogy a forradalom kitörésének napján a Nemzeti Múzeum lépcsőjén maga Petőfi szavalta volna a kétségkívül erre az alkalomra írt mozgósító versét, ám az utókor makacs emlékezetében alighanem örökké így fog élni ez az esemény, azzal a momentummal együtt, hogy a végén már az egész tömeg zúgta a refrént: „Rabok tovább nem leszünk!”

Megemlékezést tartottak Dunaújvárosban március 15-én

Dunaújváros – 2020. március 13-án a dunaújvárosi templom galériájában Dinnyés József daltulajdonos 7. Anyanyelv-ének című koncertjén azon megzenésített verseit adta elő, melyeket eddigi állomásain kapott a közönség soraiból. Dunaújvárosban Csathó Gábor és Gáspár Aladár versei (Anyanyelv Ének) erősítették a repertoárt.

Evangélikusok március 15. forgatagában

Budapest – A Magyar Rádió Kossuth adójának Lélektől lélekig című adásában Fabiny Tamás püspök március tizenötödike ünnepéhez kapcsolódva emlékezett meg evangélikus eleinkről. Most az elhangzott szöveget közöljük írott formában.

Így ünnepeltek Somogyszobon, Nagyatádon és Fonyódon

Somogyszob – Somogyszobon az evangélikus templomban ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az ünnepségsorozat. Szászfalvi Lászlóné református lelkész hirdette az igét. Közreműködött Sikter János evangélikus lelkész és Kóré Mihály plébános. Ezt követően a hősök emlékművénél koszorút helyezett el a település önkormányzata és a Kereszténydemokrata Néppárt.

Így emlékeztek a kiskőrösi gimnázium tanulói a forradalom ünnepére

Kiskőrös – „Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben.” – Petőfi Sándor. A nemzeti ünnepnapot megelőző napon, március 14-én a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola sportcsarnokát megtöltötték a diákok, s a tanulók egy része rendhagyó, különleges ünnepi műsorral készült a többi diáknak, és az iskola pedagógusainak. A fiatalok hetek óta készültek az eseményre, és az előadás nagyon jól sikerült, melyet Kaposvári Éva és Maczelka Mária Gmoser István tanárok szerveztek.

Hafenscher Károly és Sághy András lelkészeket is kitüntették a nemzeti ünnep alkalmából

Budapest – Magyarországnak hozzáértő, elkötelezett és bátor emberekre van szüksége – mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere kedden a Pesti Vigadóban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, valamint a Magyar Érdemkereszt arany, ezüst és bronz fokozatú állami kitüntetéseit adta át.

Balog Zoltán állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át

Budapest – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Magyarország Babérkoszorúja, Magyarország Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjat, Balogh Rudolf-díjat, Jászai Mari-díjat, Blattner Géza-díjat, Harangozó Gyula-díjat, Martin György-díjat, Erkel Ferenc-díjat , Liszt Ferenc-díjat, Ferenczy Noémi-díjat, Munkácsy Mihály-díjat, József Attila-díjat, Márai Sándor-díjat, Táncsics Mihály-díjat, valamint Bánffy Miklós-díjat adott át.

Kitüntették a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálatot

Mezőhegyes – Hatan vehettek át elnöki elismerést a békés megyei közgyűlés ünnepi – március 15-i – alkalmából tartott ülésén, 2017. március 12-én, vasárnap Mezőhegyesen. Díjat kapott Csicselyné Korbely Zsuzsanna, Gál János rendőr főtörzszászlós, az evangélikus egyház Ótemplomi Szeretetszolgálata Szarvasról, dr. Mlinarics József, Rávai Béla, illetve a tótkomlósi önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapata.

Márciusi ifjaink

Sand – „Ünnepkor mindig szél van, talán az ünnep hozza, hogy tisztára mosson mindent, ami a hétköznapokban elkoszolódik, elvásik…” Országszerte nemzeti színű zászlókat lenget a szél és kokárdát tűznek a magyar emberek a ruhájukra. A sandi fiatalokból álló Márciusi ifjak, az 1848. március 15-i forradalom eseményeinek bemutatásával tettek most a legtöbbet azért, hogy a megtelt kultúrház soraiban ülő emberek szívéből ne lehessen kitörölni a forradalom emlékét.
Feliratkozás RSS - március 15 csatornájára