Magyar Nemzeti Levéltár

Elektronikus adatbázis, konferenciák és tárlatok is megvalósultak a Reformáció MNL projektben

Budapest – Elektronikus adatbázis, tárlatok, konferenciák és országos diákvetélkedő is megvalósult a reformáció 500. évfordulója alkalmából elindított Reformáció MNL elnevezésű projektben, amelynek ünnepélyes záróeseményét 2018. október 30-án tartották a Magyar Nemzeti Levéltárban, Budapesten.

Wittenbergben jártak a szombathelyi Reményik győztes diákjai

Wittenberg – A wittenbergi nyereményutazást a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció MNL projektjének munkatársai 2018. április 4–7. közé tervezték, hogy igazodjon a tavaszi szünet végéhez. Az utazás négy napjából kettő a tényleges utazással telt, a köztes másik két napon pedig az utazók megtekintették Lutherstadt Wittenberg legfőbb, a protestantizmus kezdetéhez és meghatározó személyiségeihez köthető emlékhelyeit. A képes úti beszámolót Szabó Dorottya főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának (MNL OL) munkatársa, a csapat levéltári kísérője írta, a képeket Dalos Tibor felkészítő tanár (Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola) és Szabó Dorottya (MNL OL) készítette.

A Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció vándorkiállítása nyílt Bakonycsernyén – VIDEÓ!

Bakonycsernye – A Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció vándorkiállítása Bakonycsernyére érkezett. A megnyitón Szarka István esperes igei köszöntése után Bödő István előadását hallgathatták meg az egybegyűltek A reformáció kezdetei és küzdelmei Fejér megyében címmel.

„Felszítod az érdeklődést a tudományok művelése iránt” – Nemzetközi konferencia kezdődött a Magyar Nemzeti Levéltárban

Budapest – A Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformáció Emlékbizottsága és a győri Ráth Mátyás Gyűjtemény közös szervezésében 2017. szeptember 19. és 20. között a Magyar Nemzeti Levéltárban konferenciát tartanak, amelynek súlyponti kérdése a lutheri reformáció. A megnyitón mi is ott voltunk.

Értékmentő szövetkezés – 350 éves magyar prédikációszöveget mutattak be Budapesten

Budapest – Méltán övezte a szokásosnál is nagyobb érdeklődés azt a sajtótájékoztatót, melyet 2017. szeptember 11-én délelőtt tartottak a Magyar Nemzeti Levéltár lovagtermében. A 17. század közepéről származó magyar nyelvű protestáns prédikációszöveg és könyörgés, illetőleg az ezt magában foglaló – szintén a 17. század második felében, feltehetőleg Nürnbergben kiadott – prédikáció-gyűjtemény-kötet bemutatása ugyanis kiváló lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy szemléltesse az értékmentésre hivatott projektek gyümölcsöző együttműködését.

Különleges dokumentum érkezett hazánkba a reformáció emlékévében

Budapest – A protestáns egyháztörténet számára is érdekes az a közelmúltban Észak-Karolinából hazaérkezett 17. századi prédikációszöveg, amely a Mikes Kelemen Program segítségével került a Magyar Nemzeti Levéltárba. A projektek egymást erősítő voltára jó példa, hogy a Mikes Program által megmentett irat, szervesen kapcsolódik a reformációs projekthez, ugyanakkor a közzétételét, kutathatóságát a Hungaricana projekt is segíti. Az alábbiakban a prédikációszöveg átírása olvasható.

A protestantizmus története a Kárpát-medencében – Beszélgetés Oláh Tamással

Kassa – Vissza a forrásokhoz – ez a címe a Magyar Nemzeti Levéltár által összeállított vándorkiállításnak, mely a protestantizmus történetét dolgozza fel a Kárpát-medencében. A kiállítást a határon túl elsőként Kassán mutatják be. A tárlat látnivalóit Oláh Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának osztályvezetője ismertette.

Ezrével kerülnek elő új információk a levéltárakból a reformációról

Kassa – A Kassai Magyar Református Egyházközség meghívására a Magyar Nemzeti Levéltár szakemberei a kassai református templomban mutatták be a „Reformáció „MNL“ projektet. Kassán mutatták be először a projekt imázsfilmjét is. A 21 magyarországi országos és megyei levéltárat magába foglaló kutatás céljának, eddigi eredményeinek, illetve a Vissza a forrásokhoz című kiállításnak a premierje először zajlott külhonban.

Vissza a forrásokhoz – Reformációi kiállítás Kecskeméten

Kecskemét – Szerdán délután nyitották meg a Magyar Nemzeti Levéltár Vissza a forrásokhoz című vándorkiállítását a Bács-Kiskun megyei levéltárban. A magyarországi reformáció történetét bemutató tematikus tárlat anyagát 21 levéltári intézmény iratanyagából állították össze.

A jelenbe hozzák a múltat – Beszélgetés Mikó Zsuzsannával

Budapest – A Klebelsberg Kunó által szorgalmazott budavári épületben, Róth Miksa üvegablakai mögött Magyarország múltjával és jelenével ismerkedhetünk meg. A Magyar Nemzeti Levéltár ugyanis nemcsak megőrzi a régi korok dokumentumait, hanem az érdeklődők számára számos formában elérhetővé is teszi. A 21. század levéltárának fogalmáról, a múlt fontosságáról és a levéltári feladatokról Mikó Zsuzsannával, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával beszélgettünk.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Magyar Nemzeti Levéltár csatornájára