fa

Harminc fával bővült a Johanneum kertje

Szombathely – Harminc őshonos fát nyert egy pályázaton nemrég a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, melyeket az elmúlt hétvégén a férfikör segítő kezeinek hála sikerült elültetni a Johanneum kertjében.

Jézus keresztfájától Sztehlo Gábor mamutfenyőjéig

Isten teremtett világának ajándékai a fák. Az élet körforgásáról mesélnek a tavaszi friss hajtások és az őszi hulló levelek. Már a Biblia első lapjain megjelennek a fák az édenkertben, és a Golgotán is ott van egy: Krisztus keresztfája. Nem lehet róluk úgy beszélni, hogy ne beszéljünk egyszersmind a Teremtőről és önmagunkról is. Viczián Zsófia művelődéstörténész, újságíró, pedagógus nemcsak szereti, ismeri a budapesti fákat, de titkaikat is feltárta. A Pestbuda.hu portál szakújságírója a nemrég megjelent, Budapesti fák – Kéregbe zárt történelem című, saját fotóival is illusztrált kötetben „fogja kézen” olvasóit, felemeli tekintetüket a lombkoronákon túlra, az ég felé, és végigvezet fától fáig ember, város és persze Isten „kéregbe zárt” történetén. A séta végére talán az olvasó is megtalálja a kedvenc fáját.

Megölelték az öreg tölgyfát a kaposváriak

Kaposvár – Idősek és gyerekek ölelték át közösen vasárnap délelőtt a Szabadság-fát a Berzsenyi iskola udvarán.

Leleplezték az égi kereszt nevű műalkotást a wittenbergi Luther-kertben

Wittenberg – Joachim Gauck német szövetségi elnök, valamint a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) vezető személyiségei leplezték le 2016. június 15-én az úgynevezett égi keresztet (Himmelskreuz) a wittenbergi Luther-kertben. Az ünnepi rendezvény alatt Gauck elnök, dr. Munib Younan, az LVSZ elnöke és dr. Martin Junge főtitkár avatták fel a háromszoros kereszt konstrukciójú, alumíniumból és nemesacélból készült műalkotást.

Közelebb az éghez – Az óriás mamutfenyő átlagos életkora háromezer év

A fa az ember szemében annak az életerőnek fogható jele, amelyet a Teremtő a természetbe oltott (1Móz 1,11 kk.) – Liliputban érezhettek valami hasonlót a Nagy Emberhegy, azaz Gulliver megpillantásakor. Azzal a különbséggel, hogy ezeket az óriás mamutfenyőket nem lehet megszabadítani „rabságukból”, mert akkor meghalnak. Persze a Sierra Nevada őstornyai nem is arra születtek, hogy járjanak, háborúzzanak. A földhöz láncolva élnek, csoportosan és mégis magányosan. Talán azért nőttek ilyen magasra, hogy közelebb legyenek az Istenhez.

AJÁNLÓ: Közelebb az éghez

Egy középkori tudós szerint a csillagok is csak egy hajszálon kapaszkodnak az égbe. Vajon az óriási mamutfenyők miért nőnek olyan magasra? A világ legnagyobb fája a Sequoia Nemzeti Parkban található. William T. Sherman tábornokról kapta a nevét: 82 méter magas, 1500 tonnányi, a törzs átmérője a fa tövénél 25,5 méter. Nincs gondja az élet hosszával: 3500 éves. Csak az ember érzi – miközben hátrahajló gerinccel a tábornok koronáját lesi –, hogy nem napokkal, nem is évekkel, hanem csupán szívdobbanásokkal mérhető az élet.
Feliratkozás RSS - fa csatornájára