Eperjes

„Legyen ez az intézmény a Mindenható Isten tiszteletének temploma!”

Budapest – Miskolc – Eperjes – Az Eperjesről Miskolcra települt Evangélikus Jogakadémia 100 éve, 1919 márciusában nyitotta meg kapuit. Az akadémián, az államosítása előtti utolsó években magántanárként dolgozott a most 99 éves Boleratzky Lóránd is, aki lakásán fogadott bennünket, hogy felelevenítsük az egykori alma mater történetét és mindennapjait.

Nagyszabású konferenciát rendeztek Eperjesen

Eperjes – 2017. december 4–7. között tart Eperjesen az a nagyszabású nemzetközi konferencia, melyen több mint 120 előadás hallható a közép-európai protestantizmus történetéről. A rendezvény az Eperjesi Egyetem, a prágai Károly Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezésében valósult meg, az együttműködők sorában pedig az Evangélikus Hittudományi Egyetemet is megtaláljuk.

Maléter Pál születésének centenáriumáról emlékeztek meg Eperjesen

Eperjes – A Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezésére a Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere születésének századik évfordulója alkalmából 2017. szeptember 27-én emlékkonferenciát rendeztek Eperjesen. Magyarország Kassai Főkonzulátusa, az Eperjesi Egyetem és az Eperjes megyei jogú város együttműködésével megrendezett esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanújának szülővárosában zajlott.

Egy város és evangélikus kollégiumának elveszítése

1665-ben Felső-Magyarország evangélikus rendjei, a szabad királyi városok követei, gróf Thököly István, továbbá más főnemesek és nemesek összegyűltek Kassán, hogy határozzanak egy evangélikus főiskola megalapításáról. Egybehangzó döntéssel született meg a terv: a tanintézményt Eperjesen építik fel. Ennek érdekében gyűjtést rendeztek. A felajánlások nyomán elképesztően magas összeg, csaknem százezer forint gyűlt össze. A Keczer család egymaga tízezer forintot, Wittnyédy István ügyvéd pedig hatezer forintot ajánlott fel. Eperjes városa az épület számára a piactér legszebb részét jelölte ki, továbbá két faluval és egy nemesi birtokkal járult hozzá a felajánlásokhoz…

Evangélikus teológus hallgatók református vidékeken – Tanulmányi kirándulást szervezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem

Debrecen – Sárospatak – Eperjes – Közeleg a reformáció 500. évfordulójának éve, ezért az Evangélikus Hittudományi Egyetem közel negyven fős csoportja egy háromnapos tanulmányi kirándulás keretében más protestáns felsőoktatási intézményeket látogatott végig szeptember 29-től október 1-ig. Debrecen, Sárospatak és Eperjes voltak a kirándulás fő úti céljai, ahol a hallgatók református teológusokkal is megismerkedhettek.

Szlovák és magyar jó testvér?

Isten ajtót nyitott a szlovák evangélikus testvérek felé. A Felvidékhez fűződő kapcsolataink ápolása közben természetszerűen elsősorban a magyar evangélikusokra fókuszálunk. Szükség is van a figyelemre, közös felelősséghordozásra, mivel a legtöbb gyülekezet a létéért küzd. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a felvidéki tízezres magyar evangélikus közösség része a négyszázötvenezer tagot számláló szlovákiai evangélikus egyháznak.
Feliratkozás RSS - Eperjes csatornájára