Kolozsvár

Reformációi jubileumi záróünnepséget tartottak Kolozsváron

Kolozsvár – A Kárpát-kanyarban együtt ünnepelték a reformáció 500. évfordulóját lutheránusok és reformátusok, akik együtt zárták le az ünnepségsorozatot, és együtt tervezik a jövőt is. 2017. december 8–10-én Kolozsváron, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház központi templomában került sor a záróünnepségekre.

Dadogó próféták, szegény angyalok – Reformációi kiállítás a Várkert Bazárban

Ég és föld között – A Biblia a magyar képzőművészetben címmel nyílt kiállítás a budapesti Várkert Bazárban. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem együttműködésével megvalósult nagyszabású sorozat a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára emlékezik. Az utolsó állomás – Debrecen, Győr és Kolozsvár után – Budapest, ahol január 14-ig látogatható a kiállítás.

Reformáció 500: Teológiai konferenciát rendeztek a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben – VIDEÓ!

Kolozsvár – 2017. szeptember 28–29-én kétnapos teológiai konferenciát rendeztek a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából. Az összességében mintegy 200 református, unitárius és evangélikus hallgatót befogadó intézmény az ezekre a napokra időzített külső megújulás mellett a lelki-szellemi változásokat is szolgálni kívánja.

Reformáció 500: Kolozsváron tartották a jubileumi év erdélyi főrendezvényét

Kolozsvár – 2017. szeptember 30-án kezdődött a kolozsvári Farkas utcai református templomban a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó jubileumi év legnagyobb erdélyi rendezvénye, amelyen a Kárpát-medence valamennyi református püspöke és Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Az egykor Mátyás király rendelete alapján megépített templom ünnepi istentiszteletére nemcsak a református egyházkerületek képviselőit, hanem az unitárius egyház és a romániai magyar evangélikus egyház képviselőit is meghívták.

Reformáció hétről hétre: Reformáció és rádió

Budapest – A Reformáció hétről hétre című, a Duna Televízióban, illetve a Duna World műsorán futó sorozat harminchatodik ötperces epizódjában megszólalt Adorjáni László református lelkész, a kolozsvári Agnus Rádió alapításáról, a közösségi rádió munkájáról mesélt. Az adást a készítők engedélyével mi is közzétesszük.

Tizenhárom fiatal lelkipásztor tett fogadalmat a reformátusok és evangélikusok közös lelkészszentelő ünnepségén, Kolozsváron

Kolozsvár – Nyolc református és öt evangélikus ifjú lelkipásztor tett fogadalmat a kolozsvári Farkas utcai templomban megtartott lelkészszentelő közgyűlésen kedden, július 4-én. Miután a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadtak el a Romániai Református Egyház és Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinatai, amelyben elkötelezik magukat a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és az egyházi oktatási intézmények fenntartása, valamint a további gyümölcsöző együttműködés mellett, a közös lelkészszentelés ezen elkötelezettség egyik legerősebb kinyilatkoztatási formájaként történt meg.

Tanévzáró gyülekezeti napot tartottak Kolozsváron

Kolozsvár – Tanévzáró gyülekezeti napot tartottunk 2017. június 18-án – írták az evangelikus.net honlapon. A felnőttek a templomban hallgatták Isten igéjét, a gyerekek pedig külön gyerek-istentiszteleten ismerkedtek meg a Lélek gyümölcseivel és készítettek a szülőknek és nagyszülőknek Lélek-gyümölcs salátát.

Tisztelet az elhurcoltaknak: emlékműavatás Kolozsváron

Kolozsvár – A Kolozsvárról 1944 októberében a Szovjetunióba hurcolt 5000 magyar civil férfi tiszteletére állítottak emlékművet szombaton a kincses városban, a Házsongárdi temető evangélikus-lutheránus sírkertjében.

Felavatták egy arisztokrata újraállított sírkövét a Házsongárdban

Kolozsvár – Az (erdélyi) magyar közösség és ezen belül a nőtársadalom lerótta egyik nagy tartozását – ezzel indította beszédét Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója a Házsongárdi evangélikus temető egyik vadonatúj síremléke előtt 2016. augusztus 19-én, délelőtt 11 órakor.

Kolozsvárra is gondoltak – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Theológiai Szemle Szerkesztőbizottsága ülést tartott

Kolozsvár – Kolozsvárra is gondoltak azok, akik az 1920-évek elején átérezték a trianoni tragédiát szellemi, lelki és intézményi szempontból is tetéző elszigeteltségének veszélyét református/protestáns szempontból is. Elsősorban Csikesz Sándor debreceni teológusra gondolhatunk, aki 1925-ben életre hívta a Theologiai Szemlét, s az első számoktól kezdődően nem csak a soproni evangélikus teológusokat hívta meg a munkába, hanem azokat a református kollégáit is, akik Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken, vagy éppen az Őrvidéken „kerültek idegen országba.”

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kolozsvár csatornájára