evangélikus lelkész

Bodrog Miklós gondolatai 1956-ról

Bodrog Miklós (1929–2009) lelkész-pszichológust, C. G. Jung magyar fordítóját és munkásságának szakértőjét az evangélikus egyházon kívül is sokan ismerték. Életének egyik szakaszában Miskolchoz kötődött, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban a miskolci belvárosi evangélikus gyülekezet segédlelkésze volt, az eseményekben aktív szerepet vállalt, s cselekedeteinek következményei sokáig hátrányosan befolyásolták pályáját, a lelkészi szolgálatot kényszerűen el kellett hagynia, s pszichológusként tevékenykedett.

Isten terve vs. az én tervem

Becsapós kép. Akár még azt is hihetnénk, hogy a készítője kifigurázza Istent. Bár az alkotóját nem ismerem, a képet azonban igen. Minden apró vonalkája és alig sejthető kis árnyéka belém ivódott. Éppen ezért tudom azt, hogy Isten szeretetéről szól. Még akkor is, ha első látásra nem így tűnik.

Veres József evangélikus lelkész Zalában lelt új otthonra

Surd – Mindig érdekelt maga az ember, hogy kiben mi rejlik. Az a dolgom, hogy beszélgessek velük, és megmutassam nekik, hogy bármilyen élethelyzetben, mindig van remény – vallja Veres József evangélikus lelkész, akit a közelmúltban neveztek ki három település gyülekezetének élére.

Tanári kiegészítő képzés lelkészeknek

Budapest – A 2017/2018-as tanévben indult a lelkészi kar számára az a tanári modult nyújtó kiegészítő képzés, amely az iskolalelkészi szolgálat mellett a hittanári és gyülekezeti ifjúsági munka szakmai erősítését segíti. A képzés felépítéséről, az eddigi tapasztalatokról és a jelentkezés feltételeiről Kodácsy-Simon Eszterrel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Valláspedagógia Tanszékének vezetőjével beszélgettünk.

Az Úristen tenyerén

Budapest – Milyen volt átvészelni Budapesten az ostromot 1944-ben? Hogyan éltek a teológusok 1948 után a teológián? Hogyan lehetett szolgálni az ötvenes évek evangélikus egyházában? Milyen változásokat hozott a rendszerváltás? – Madocsai Miklós nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk életéről, szolgálatáról.

Karácsonynak nincs vége december 26-án

„Bár maga a karácsony három napig tart, de az emelkedett hangulatot egész évben megőrizhetjük: egy-egy jó szóval, mély emberi kapcsolatok ápolásával és azzal, ha felismerjük a valódi ajándékokat az életünkben, amelyekért képesek vagyunk hálát adni. Bármelyik napon képesek vagyunk továbbadni a fényt, a legszürkébb januári hétfőn is.”

Zahorecz Pál: Hazatért az elveszett gyermek

Szarvas – Szeptember 1-jével megkezdte munkáját Zahorecz Pál. Az Újtemplomi Egyházközség beosztott lelkésze Cairns-Lengyel Henriettet váltotta, aki három éves szolgálat után Mohácson folytatja tevékenységét. A fiatal lelkészt Tótkomlósról helyezték át, ahol egy éven keresztül tanította a gyülekezetet.

Botyánszky János evangélikus lelkészre emlékeztek

Mezőtúr – Nagyszabású megemlékezésen avatták fel néhány éve a városban Botyánszky János evangélikus lelkész szobrát a templom melletti emlékparkban. Az emberség napja alkalmából minden esztendőben városi ünnepséget rendeznek, melyen ebben az évben a lelkész unokája, Jaksits Lenke mondta el gondolatait.

Nem evangélikus lelkész lopta el a gyerekek ajándékait – Mikor beszéljünk evangélikusokról és mikor ne?

A legtöbb hazai médiafelületen megjelent és pillanatok alatt el is terjedt a múlt héten (mno.hu, 444.hu, 24.hu), hogy egy vajdasági evangélikus lelkész lopta el több száz rászoruló gyerekek karácsonyi ajándékát. A hamis információ hamar bejárta az internetet, az azonban az eset mellett szintén szomorú, hogy a helyreigazításnak már korántsem volt ekkora visszhangja. Pedig hamar kiderült, hogy ugyan valóban lelkész volt az illető gazember, csak éppen egy szabadkeresztény szekta vezetője és nem az evangélikus egyházé.

Kibékített szemlélet

Budapest – A hit összetett gondolat, és sokkal messzebb mutat annál, mint hogy egyszerűen kijelentse vagy megállapítsa egyes dolgokról, hogy azok igazak. A tudomány pedig nem képes megválaszolni az élet értelmét fürkésző kérdéseket, de ezt nem is lehet elvárni tőle – fejtegette Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója, valamint Béres Tamás evangélikus lelkész Elister McGrath: Meghökkentő értelem című könyvének bemutatóján a Bibliamúzeumban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - evangélikus lelkész csatornájára