emléktábla

Sántha György-emléktáblát avattak Kecskeméten

Kecskemét – Kecskeméten 2019. november 29-én avatták fel dr. Sántha György költő emléktábláját az Aranyhomok szálloda falán. A helyszín nem véletlen, hiszen az ismert hotel a nevét az 1960-as években a kecskeméti költő ötlete alapján kapta. Balanyi Károly zománcművész alkotását Kis János evangélikus lelkész áldotta meg.

Hősnek nem születik senki – Soproni emléktábla Sztehlo Gábornak

Sopron – 2019. május 19-én 11 órakor Sztehlo Gábor-emléktáblát avattak a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban. Az evangélikus lelkész itt érettségizett, majd itt kezdte el a teológiát egészen addig, amíg 1930. október 19-én a Deák téren lévő új épületet felavatták. Az emléktáblát az Öregdiák Találkozó rendezvény keretében Tölli Balázs, a líceum igazgatója avatta fel. Kutas László szobrásznak személyes kötődése is van Sztehlóhoz: nagyapja, báró dr. Podmaniczy Pál 1930–1931 között volt dékán a Teológián, és a finnugor diaszpóra bizottságban is együtt dolgoztak Sztehlóval. Kutasnak ez a negyvenkilencedik soproni alkotása. Az udvaron Sztehlo (ahol az emléktábla van) ezentúl egykori osztálytársával, Prőhle Jenővel figyelik egymást.

Isten kegyelmének koldusai vagyunk

Baja – „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát” – Luther Márton szállóigéje olvasható azon az emléktáblán, amelyet 2018. február 18-án (Luther halálának emléknapján) avattak fel a bajai evangélikus templom utcára néző falán.

„Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik Isten igéjét hirdették nektek…” – Emléktáblát szenteltek a szügyi gyülekezetben

Szügy – A szügyi evangélikus gyülekezet a reformáció programsorozatának kiemelkedő alkalmaként, október 8-án ünnepi istentiszteleten adott hálát az anyagyülekezetben és a hozzá tartozó három filiában szolgált lelkészek életéért, szolgálatáért.

Táblát helyeztek el az Evangélikus Országos Múzeum falán idősebb dr. Fabiny Tibor tiszteletére

Budapest – A Johannita-rend magyar tagozatának konventje, 2017. szeptember 26-án táblát helyezett el az Evangélikus Országos Múzeum falán idősebb dr. Fabiny Tibor tudós egyháztörténész, az Evangélikus Országos Múzeum megálmodója és megalkotója, Luther Márton végrendeletének gondozója és kiadója, a Johannita-rend megújult magyar tagozatának első káplánja áldásos emlékezetére.

Emléktáblák, Luther-rajzfilm és futócipő a középpontban – Wittenbergi Magyar Napok, 3. nap – Frissítve videókkal!

Wittenberg – A Wittenbergi Magyar Napok harmadik napja is eseménydúsan telt. Egyebek mellett folytatódtak a városnéző séták, a magyar küldöttség emléktáblákat avathatott az egyetem falánál, bemutatták a készülő Luther-rajzfilm német nyelvű verziójának két epizódját, este fél hatkor pedig Jeszenszky Péter és futótársainak fogadására álltak díszsorfalat a magyarok a Marktplatzon a Luther-szobornál.

Emléktáblát avattak a Fébé Evangélikus Diakonissza Anyaházban

Budapest – Dr. Christine Ruth Müller, a Kaiserswerthi Szövetség hamarosan nyugdíjba vonuló ügyvezető igazgatónője kezdeményezésére mostantól emléktábla őrzi a Fébé egyesület diakonisszáinak évtizedes áldozatos munkáját, valamint a Kaiserswerthi Generálkonferencia és a Kaiserswerthi Szövetség támogatását.

Ünnepi istentisztelet és „Kitelepítettek útja” avató Ecsenyben

Ecseny – Ünnepi istentisztelettel emlékeztek meg az Ecseny és Környéke Evangélikus Egyházközség tagjai a reformáció ünnepéről 2016. október 31-én. Az istentiszteletet Németh Mihály lelkész és Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy–Zalai Egyházmegye esperese (korábbi ecsenyi lelkész) tartotta.

Dr. Ravasz Magdának állítottak emléket a Székács evangélikus iskolában

Orosháza – Dr. Ravasz Magda nevét őrzi az az emléktábla, melyet szeptember 29-én avattak a Székács József evangélikus iskolában. Az evangélikus oktatást támogató egykori diák emléktáblájának avatóján a családja is részt vett. Az emléktáblát az iskola névadója, Székács József neve mellett helyezték el. Megilleti őt ez a nívós hely, hiszen az orosházi kötődésű tudós egész életében az orosházi evangélikus oktatást segítette.

Harmincéves a móri evangélikus templom – Emléktáblát kapott Puskás János alapító lelkész

Mór – Emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a móri evangélikusok a közösség alapító lelkésze, Puskás János előtt, a templommá lett épület használatba vételének harmincadik évfordulója alkalmából. A 2016. szeptember 17-én, szombaton tartott ünnepi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Szarka István fejér–komáromi esperes, valamint Ribárszki Ákos pusztavám–móri lelkész működött közre.

Oldalak

Feliratkozás RSS - emléktábla csatornájára