egyházzene

Egyházzenei programok az Ars Sacra Fesztiválon

Budapest – Országszerte lesznek egyházzenei programok szeptember 14. és 22. között a 13. Ars Sacra Fesztivál keretében – mondta a rendezvény egyik fellépője, Völner Eszter énekes szerdán az M1 aktuális csatornán.

A magyarországi egyházzene forrásainál

Az Evangélikus Élet olvasói nemegyszer találkozhattak már a Cantate rovat szerzői és témái között Ferenczi Ilona nevével – nem véletlenül, hiszen zenetudósként az egyik szakterülete éppen a protestáns zenei örökség kutatása és közreadása. Az Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének múlt ősszel nyugalomba vonult tudományos főmunkatársával a rovatvezető beszélgetett pályájáról, illetve egy friss kötetről, a Vietoris-kódex új kiadásáról.

Énekelt imádság – Egyházzenészek találkoztak Litvániában

Vilnius – 2018. szeptember 20. és 24. között az európai protestáns egyházzenészeket tömörítő ECPCM/EKEK/CEMEP szervezet Litvániába látogatott, hogy a helyszínen ismerkedjen a helyi evangélikus egyház életével, egyházzenei világával. Kinczler Zsuzsanna személyes beszámolója.

Meghívó a VIII. Zenei konferenciára

Gyülekezeti karvezetők és evangélikus iskolákban tanító énektanárok részére szerveznek zenei konferenciát.

Egyházzenei kiállítás nyílt Békéscsabán

Békéscsaba – 2018. május 18-án, pénteken kora délután a Luther lantjától a szentek hárfájáig – evangélikus egyházzene Magyarországon című kiállítás megnyitójával folytatódott az Egyházzenei Fesztivál a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Hangolódó #71 | Egyházzenei advent

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat advent második vasárnapja alkalmából Dr. Finta Gergely, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetőjét, orgonaművészt, a Deák téri templom orgonistája készítette.

Egyházunk zenészszemmel

A Norvégiai Evangélikus Egyház Mørei Egyházkerületének öttagú delegációja vendégeskedett hazánkban szeptember 21–25. között. Az Északi Egyházkerülettel 2000 óta fennálló testvérkapcsolat keretében korábban egyházvezetői látogatásokra, gyülekezeti és ifjúsági csoportok cseréjére került sor – most első ízben egy szakmai csoport tagjai indultak tanulmányútra.

Először szólal meg a János-passió a fasori templomban – Beszélgetés Rozmán Lajossal

Budapest – Johann Sebastian Bach passiója János evangéliuma alapján állítja elénk Krisztus szenvedéstörténetét és halálát. A Qaartsiluni Ensemble és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes közreműködésével, Rozmán Lajos irányításával a teljes passió először szólal meg a Fasori evangélikus templomban. A többszörös Artisjus-díjas és Liszt Ferenc-díjjal is elismert klarinétművészt, karmestert, az előadás művészeti vezetőjét kérdeztük az április 8-án bemutatandó darabról.

Pályázat egyházzenei rendezvények támogatására és orgonafelújításra

Budapest – Az Egyházzenei Bizottság kiírta a 2017. évben is szokásos pályázatait: egyházzenei rendezvényeket és orgonafelújítást támogatnak.

Egyházzenészek találkoztak Rigában

Riga – Az európai protestáns egyházzenészeket tömörítő szervezet (EKEK/CEMEP/ECPCM) 2017. március 2. és 5. között Rigában tartotta vezetőségi ülését, ahol a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében e sorok írója vett részt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - egyházzene csatornájára