farsang

Értékeink farsang idején – Albert Gábor evangélikus lelkész gondolatai a farsangról

Arra kaptam felkérést, hogy leírjam pár gondolatomat a farsangról. Egy olyan szokásról, időszakról, amelynek a kereszténységgel nem igazán van kapcsolata. Jelzi ezt például, hogy a farsang kezdete a karácsonyi ünnepkört követően van, zárása pedig a húsvéti ünnepkör előtt, konkrétan a böjt előtt. Sok hagyományt ismerek magam is, ami kapcsolódik ehhez az időszakhoz.

Szerényebb volt idén a farsang a Johanneumban

Szombathely – Az idei évben, a megszokott közös zenés-táncos, mókás mulatságot kicsit szűkebb körben, mindenki a maga kis osztályán (idősek, fogyatékkal élők) tartotta.

Farsang az Élim Evangélikus Szeretetotthonban

Nyíregyháza – 2021-ben egy kicsit másképp, egy kicsit szűkebb körben, de a farsangi ünnepkörhöz kötődve szerettünk volna egy kis kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a lakók számára, feledtetve a szeretteik hiányát, akikkel már régóta nem találkozhattak.

Karneváli kavalkád – Így farsangoztak a székácsosok

Orosháza – Szinte mindenki bevállalta. Nemcsak a gyerekek, hanem a tanári kar és a vezetés is. Miért? Mert ez az élmény ilyenkor jár! És mert mindenki szeret nevetni. Idén talán még inkább szüksége volt a kicsiknek és a nagyoknak is a mókázásra.

Itt a farsang, áll a bál! – Felelevenítjük a farsangi hagyományokat

Szentendre – Papp Kornélia hagyományéltető óvónő és Kertész Józef nyugalmazott erdész felelevenítették a farsangi hagyományokat videónkban.

Gyerekfarsangot tartottak Gyónon

Gyón – 2020. február 23-án tartották meg a gyerekek szeretetvendégségét a gyóni evangélikus gyülekezetben, a Palinta Társulat műsorával. A zenés-éneklős, vidám farsangi alkalmat tombola és közös uzsonna színesítette. A Kisharang evangélikus családi bölcsődébe járó családok, valamint ovisok, alsós és néhány felsős is, szülőkkel és nagyszülőkkel együtt tölthetett el együtt egy igazán vidám délutánt.

Bibliai farsangot tartottak Maglódon

Maglód – Megférnek-e a „Biblia” és „farsang” szavak egymás mellett? Maglódon kénytelenek voltak megférni egymással az evangélikus parókián 2019. február 9-én megtartott „bibliai farsangon”. Az iskolai jelmezbálokon rendre pókemberek és vasemberek, királylányok és zombicsajok vesznek részt. A maglódi ovis és alsós hittanosok számára meghirdetett farsangnak egyetlen belépési feltétele volt: bibliai szereplő jelmezében kellett megjelenni. És így is lett.

Farsangi mulatság a debreceni evangélikusoknál

Debrecen – A tavalyi jól sikerült farsangi mulatság után ebben az évben még nagyobb izgalommal készült a debreceni evangélikus gyülekezet a jelmezbálra. Némi aggodalomra adott okot, hogy sokan jelezték távolmaradásukat betegség miatt, ezért felkészültünk arra is, hogy talán kicsi, családias bulink lesz az idén, de szerencsére nem így történt.

Itt a farsang! – Egykori szeretetvendégség Nagytarcsán

A félszer (sic!) melletti megrogyott hóbuckába szúrt, lekopaszodott karácsonyfánk ágai között tanuló szélgyerekek kergetőztek. Szomorkás libbenéssel gondolt vissza a szentesti pompára az a néhány ezüst sztaniol szaloncukorpapír, amelyből többnyire én csentem ki az eperízű fondánokat. A fabontáskor sohasem derült ki, hogy ki volt a tettes. Mivel többen voltunk testvérek, lazán túlestünk a szóbeli kollektív felelősségre vonáson. A hamarosan rőzsévé vágott fenyőgallyak pedig végleg feledtették bűntudatomat.

Nagy értékű kisbuszt adományozott az Ökumenikus Segélyszervezetnek Wáberer György – Nehéz sorsú családok gyermekei vettek részt a segélyszervezet farsangi játszóházán

Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményhálózatában farsang idején egymást követik a közösségi foglalkozások, maskarás ünnepségek, hogy a vidám programok új lendületet hozzanak a rászoruló családok gyermekeinek nehézségektől zsúfolt mindennapjaiba.

Oldalak

Feliratkozás RSS - farsang csatornájára