Raffay Sándor

Magyar gyermekvonatok Hollandiába – Egy százéves történet nyomában

Száz éve, 1920. április 8-án indult útjára – Raffay Sándor evangélikus püspök útra bocsátó áldásával – az első „gyermekmentő” vonat, amely a világháború után nyomorba süllyedt Magyarországról szállított nélkülöző gyermekeket Hollandiába. A nagyszabású, tíz éven át zajló – aztán a második világháború után újrainduló, majd 1948-ban betiltott –, később politikai okokból méltatlanul feledésbe merült humanitárius összefogásról Réthelyi Orsolya történész-irodalmárral, a gyermekvonatok történetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport oszlopos tagjával beszélgettünk.

Az evangélikus egyház 1919-ben

A száz évvel ezelőtti események – mint az 1919-es Tanácsköztársaság – sokkszerűen érték az evangélikus egyházat. Első találkozása volt ez a „beköszönő” diktatúrákkal, amelyek visszatérő elemei voltak a századnak. – Czente Miklós írása az évfordulón.

Mert megérdemlik!

Szarvas – A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre mellszobrot kíván állítani egykori híres diákjainak. A szobrokat Lestyán-Goda János szobrászművész készíti el.

Aki makacs szeretettel szolgált – Emlékezés dr. Raffay Sándorra születésének 150. évfordulóján

Másfél évszázaddal ezelőtt született, és közel hetven éve nincs már közöttünk. Egyházunk történetében egy egész korszakot meghatározó alakját néhány arcvonásának megrajzolásával, általa leírt mondatokhoz illesztve szeretné felidézni ez az emlékezés.

A ceglédiek is megemlékeztek Raffay Sándor püspökről

Cegléd – D. Dr. Raffay Sándor püspökről (1866–1947), Cegléd szülöttéről, születésének 150. évfordulója alkalmából a helyi evangélikus gyülekezet egy kis csoportja is megemlékezett a múlt vasárnapi istentiszteletet követően, Árpád utcai szülőháza emléktáblájánál.

AJÁNLÓ: Aki makacs szeretettel szolgált

Raffay Sándor (Cegléd, 1866. június 12. – Budapest, 1947. november 4.) három évig volt lelkész Tápiószentmártonban, 12 éven át a pozsonyi teológiai akadémiának előbb rendkívüli, majd az újszövetség és az elméleti teológia rendes tanára, 37 éven át volt lelkésze a pesti egyház Deák téri lelkészi körének, mellette 27 éven át püspöke a bányai egyházkerületnek, – együttesen 55 esztendőt töltve el az egyház szolgálatában.

Emlékezés dr. Raffay Sándorra születésének 150. évfordulóján

Budapest – Másfél évszázaddal ezelőtt született, és közel hetven éve nincs már közöttünk. Raffay Sándor (Cegléd, 1866. június 12. – Budapest, 1947. november 4.) három éven át volt lelkész Tápiószentmártonban, 12 éven át a pozsonyi teológiai akadémiának előbb rendkívüli, majd az újszövetség és az elméleti teológia rendes tanára, 37 éven át volt lelkésze a pesti egyház Deák téri lelkészi körének, mellette 27 éven át püspöke a bányai egyházkerületnek, – együttesen 55 esztendőt töltve el az egyház szolgálatában. Az alábbiakban – kiegészítve az Evangélikus Élet magazin 2016. június 12-i számában olvasható megemlékezést – munkásságának néhány meghatározó területére igyekszünk rávilágítani. Cikkünket a Zákeus Média Centrum archív felvételei színesítik, emlékezőkkel.
Feliratkozás RSS - Raffay Sándor csatornájára