magyarság

Semjén: a kitüntetettek életútja példa az egész magyarság számára

Budapest – Egy nemzet akkor képes a megmaradásra, ha tagjaiban ott él a büszkeség és a tudat, hogy érdemes ahhoz a nemzethez tartozni – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a március 15-e alkalmából rendezett állami kitüntetések átadásán kedden Budapesten.

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program pályázati felhívásai

Budapest – Ismét lehet pályázni a diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjaira – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára sajtótájékoztatón, 2019. március 4-én Budapesten. A kérelmeket legkésőbb március 25-ig kell feladni, azoknak április 2-ig kell beérkezniük.

Felelősség a diaszpóra magyarságáért – Találkozás a Baltikumban

Tallinn – 2018. szeptember 2-án fejeződött be a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetségének közgyűlése Észtország fővárosában, Tallinnban. Az évenként megrendezésre kerülő, négynapos konferencia a diaszpórában élő magyar protestáns gyülekezetek egyik kiemelt fóruma, mely megfelelő keretet adva többek között lehetőséget biztosít a koordinálási, informális és szervezési egyeztetéseknek.

Magyarként Angliában – Magyar örökség

Pátkai Róbert evangélikus lelkész, az 1956-os forradalomban való részvétele miatt hagyta el Magyarországot huszonhat évesen. Angliában telepedett le. Megszervezte az Angliai Magyar Evangélikus Egyházat, melyet negyven éven keresztül gondozott angol nyelvű szolgálata mellett. 1964–88-ig a londoni Cityben működő angol nyelvű evangélikus gyülekezet lelkésze, majd 1977-től huszonkét évig az Egyesült Angol nyelvű Egyház püspöke volt. Írásában a világban szétszórt magyarságról emlékezik meg.

Ki a magyar magyar? – A nemzeti összetartozás napja a Fasorban

Budapest – A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott előadást a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban Zsonda Márk, aki három évet töltött Villa Angela és Coronel du Graty településeken, az argentínai Chaco provinciában, a több mint száz éve ott élő magyar lakosság között.

Csendesen az óceán partján – Március 15. Vancouverben

Vancouver – A Csendes-óceán partvidékén fekvő Vancouvert a világ egyik „legélhetőbb” városának tartják. A milliós nyugat-kanadai metropolisz ideális fekvése és kellemes hőmérséklete vonzza az odatelepülőket, utcáin színes forgatag és bábeli nyelvzavar uralkodik. Vancouverben és környékén mintegy harmincezer magát magyar származásúnak valló ember él, a közösségi életben viszont csak töredékük vállal szerepet. A gyökereit őrző magyarság izgalommal készül a március 15-ei ünnepségre. A jeles napot Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megtiszteli jelenlétével.

Romániai magyar kultúra: intézmények és stratégiák

Bukarest – Kolozsvár – Mennyire lehet és kell bukaresti székhelyű magyar intézményben kidolgozott kultúrstratégiát vidéken életbe léptetni? Önállóak lehetnek-e az erdélyi kulturális központok gazdasági, műsorpolitikai szempontból? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ a Járosi Andor Keresztény Műhely és az Erdélyi Napló művelődési szakemberek részvételével rendezett kolozsvári vitaestjén. Forrás: erdelyinaplo.ro, evangelikus.net, szöveg: Nánó Csaba

A néptánc tartást ad – Beszélgetés Kallós Zoltán néprajzkutatóval

Budapest – A magyarországi evangélikus gimnáziumok népművészeti találkozójának (Megint) fő előadója Erdélyből Kallós Zoltán, a neves néprajzkutató volt. Vele készített interjút Nagy László az Evangélikus magazin részére. Ebből közlünk most egy részletet. Szöveg: Nagy László
Feliratkozás RSS - magyarság csatornájára