templom

Istentiszteleti és szent helyek Európában és a Közel-Keleten

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC), amely más ökumenikus szervezetekkel és a Vatikánnal közösen hagyományosan felemeli szavát az istentiszteleti helyek védelme és általában a vallásszabadság mellett, új kiadványt jelentetett meg a témában.

A liszói evangélikus templom felújítás előtt áll – Pályázati forrás nélkül nem lehet

Liszó – Az állandó vizesedés miatt a falak penészesek, néhol megrepedtek. A település 1867-ben épült evangélikus templomára már ráférne egy átfogó rekonstrukció. Veres József lelkész három éve igyekszik pályázati pénzt szerezni a felújításra, eddig sikertelenül.

Ki állítja át a templomok óráit?

Orosháza – A kiemelt képünk becsapós lehet, hiszen a templomi tornyok óráinak beállítása nem a tűzoltók feladata. De akkor kié, illetve hogyan állnak át az új időszámításra az eszközök? Ennek jártunk utána.

Ősi keresztény templomok és kolostorok maradványai bukkantak elő egy egyiptomi ásatáson

Kairó – Egy francia-norvég régészcsoport ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, amelyek az V. század kolostorainak életről tanúskodnak – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

Kívül-belül megújul a pápai evangélikus templom

Pápa – Közel 29 millió forintos beruházás során talajcsövezéssel, falszárító vakolattal és furatos befecskendezéssel mentesítik a megsüllyedést és repedéseket okozó nedvességtől az evangélikus templomot.

Az építész professzor szerint több templom áll üresen, mint gondoljuk

Hannover – Karlsruhe – Kerstin Gothe várostervező és építész asszony az elhagyott templomok hasznosítását támogatja. „Az üresen álló és használaton kívüli templomok száma nagyobb, mint köztudott” – nyilatkozta Gothe a Volkswagen-Alapítvány nemzetközi szimpóziumán. Közel 350 európai szakértő fogja a lehetőségeket és a kilátásokat megvitatni és a hasznosításukkal kapcsolatban megoldásokat kidolgozni.

Szigorodtak a gyülekezés szabályai Finnországban

Helsinki – A múlt héten életbe lépett állami szabályozások a korábbi tíz főről hat főre csökkentették az összegyülekezők számát a különösen veszélyeztetett, nagyobb fertőzésszámokat mutató területeken.

Új külsőt kapott a tállyai evangélikus templom

Tállya – A tállyai evangélikus templomot 1790-ben szentelték fel és 1802-ben itt keresztelték meg Kossuth Lajost. Most teljesen felújították az Isten házát és már csak a használatbavételi engedélyekre várnak. A Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség még 2016-ban elnyert pályázatot, összesen 82 millió forintot fordítottak a külső- és belső megújításra, valamint a harangláb felújítására.

Isten, Allah, Jahve – „Egyre” megy? | Egy evangélikus lelkész véleménye a berlini „temegógáról”

Egy három világvallást egyesítő, neobrutalista „temegóga” berlini építéséről számolt be a napokban több hazai hírportál a brit The Guardian írása alapján. A három monoteista, egyistenhívő világvallás szakrális helyeinek nevéből összegyúrt temegóga elnevezés a templom, a mecset és a zsinagóga szavak összeolvadásából jött létre, amellyel egyrészt már a névválasztásban is egyenlőségjelet tesznek a különböző vallások közé, másrészt kihangsúlyozzák az egy, közös isteni személy imádatát. A párbeszédre való hajlam, a békességre irányuló törekvés dicséretes. Kérdés azonban, hogy csak önfeladás árán lehetséges-e.

Közös iszlám-zsidó-keresztény imahely épülhet Berlinben

Berlin – A három nagy monoteista világvallás közös temploma épülhet fel az egykori Kelet-Berlinben egy, még a kommunista diktatúra idején lerombolt templom helyén, írja a Guardian, mely azt állítja, hogy az új épületet máris „templomecsetógaként” említik, ami angolul úgy hangzik, „churmosquagoge”, a német eredetijét pedig nem árulták el.

Oldalak

Feliratkozás RSS - templom csatornájára