író

Márton László író, műfordító lesz a BESZ előadója

Budapest – 2019. november 11-én, 19 órától Márton László József Attila-díjas író, műfordító lesz a Budavári Evangélikus Szabadegyetem (BESZ) előadója. Előadásának címe: Luther szava magyarul – Betekintés a Luther-fordítás műhelymunkájába.

Kortárs közelítések Istenhez – Tóth Krisztina az evangélikus szakkollégiumban

Budapest – A Melanchthon Szakkollégium 2019. október 17-én megtartott első kortárs irodalmi estjének vendége Tóth Krisztina író, költő volt. A „Ha, mondjuk, volna Isten…” címet viselő – teológiai kontextusban rendhagyó – kerekasztal-beszélgetést az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) kápolnájában tartották.

Előretolt Helyőrség Balassagyarmaton

Balassagyarmat – 2018. február 16-án, pénteken, a magyar széppróza napján a Guttenberg Pál Népfőiskola szervezésében két fiatal, kárpátaljai magyar író látogatta meg a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközséget.

Reformáció hétről hétre: Reformáció és kortárs irodalom

Budapest – A Reformáció hétről hétre című, a Duna Televízióban, illetve a Duna World műsorán futó sorozat tizennegyedik ötperces epizódjában megszólalt Lackfi János, aki a Richly Zsolt nevével fémjelzett Luther-rajzfilm forgatókönyvének írója. A katolikus hátterű író, költő, műfordító a reformáció és Luther Márton koráról is vallott a filmben. Az adást a készítők engedélyével mi is közzétesszük.

Kozma Andor, a mértéktartó forradalmár

A tavaly áprilisi emléktábla-állítás után, amelyről az Evangélikus Élet is beszámolt, újabb lépés történt a méltatlanul elfeledett Kozma Andor költő, író, újságíró, akadémikus, parlamenti képviselő (1861—1933) rehabilitációja felé: a Napkút Kiadó gondozásában idén májusban megjelent a szerző válogatott verseinek és prózai írásainak kötete. A bemutatót május 21-én tartották az Andrássy úti Írók Boltjában.

Albert Gábor volt a Budavári Evangélikus Szabadegyetem előadója

Budapest – Homályos tükör tisztítása címmel tartotta 2016. január 4-én első szabadegyetemi előadását Albert Gábor Kossuth-díjas író a budavári gyülekezet kápolnájában. Az elkötelezett protestáns szerző korábbi könyvei és személyes tapasztalatai alapján beszélt a rendszerváltozás éveiről.

A legnagyobb versmisszionárius, Pecznyík Pál 96 éves

Budapest – A mindössze öt elemit végzett hányatott életű laikus költő, Pecznyík Pál 2015. november 18-án ünnepli 96. születésnapját. A több mint 6000 evangéliumi tartalmú verséből számtalan hangzott el különböző felekezetek gyülekezeti alkalmain. Költeményeit keresztyén újságok, folyóiratok oldalain is sokan olvasták. Garai András Net Missziója jóvoltából évek óta már a világhálóra is felkerültek. Portréjának rövid részletével köszöntjük őt.

Hihetetlen történetek – történelmünkről – Telki beszélgetés Bánó Attila íróval

Telki – Telkiről legtöbben azt tudják, hogy ott van a híres fociakadémia. Azt nem tudják, hogy gyönyörű a táj, tavasszal zöld-arany fényben ragyog a falu. Bánó Attila kis háza a közeli utca végén áll. Gyalog vágok neki az emelkedőnek. Az áprilisi délelőttben virágokat bontottak a fák, a szőlőskertekben emberek dolgoznak. Lépdelek, megállok, visszapillantok a távoli hegykaréjra. Azután bent a szobában: képek, régi családi fotók a falakon, fontos könyvek, lexikonok üveges szekrényben. Forró kávé mellett először a híres famíliáról kérdezem az írót.

Eleven hűség – Beszélgetés Büky Anna íróval

Budapest – 2015. április 26-án, vasárnap délután 2 órakor – Tar Zita és Tüzes Marcell Sámuel orgonaművészek közreműködésével – jótékonysági hangversenyre kerül sor Vadosfán, a nemrégiben megújult patinás „evangélikus katedrálisban”. A szomszédos Magyarkeresztúr templomának felújítását támogató koncert egyik szervezőjét, Büky Anna írót a felújításért tett lépések eddigi eredményeiről, illetve további személyes terveiről kérdezte az Evangélikus Élet.

Március 3: A békéért küzdő írók világnapja

Számtalan megközelítés létezik, amely a béke melletti kiállást, az erőszak elleni felszólalást szorgalmazza. Az irodalom tekintetében a maga csendes jelenlétével kezdetektől fogva felfedezhető az a kiállás, mely az erőszak ellen a maga halkságával felszólal. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Oldalak

Feliratkozás RSS - író csatornájára