Sándy Gyula

Az Evangélikus Országos Múzeum érdekességeiből: Sándy Gyula protestáns helyőrségi templom terve

Karácsony ünnepe templom nélkül? Tavaly decemberben még hihetetlennek hangzott volna egy ilyen mondat, de idén egyre inkább úgy tűnik, karácsonykor is otthon ülve hallgatjuk majd az istentiszteletet. Az év felében egyáltalán nem léphettük át a templomajtót. Nagyon vágyunk már igazi templom-élményre. Hisz a templom hitünk kifejeződésének egyik formája. Az Isten tiszteletének helye. Az úrvacsorai és az egymással való közösség megélésének helye. Az építész feladata pedig, hogy ennek a szakrális élménynek teret alkosson.

SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás

Konok Tamás festő és művész felmenőinek alkotásai különös időutazásra csábítják a látogatókat a Műcsarnokban látható különleges családi találkozónak helyet adó kiállításon.

A Sándy és a Konok művészcsaládról nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Budapest – Négy generációra kiterjedő családtörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók a Műcsarnokban szerdától: id. Sándy Gyula (1827-1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868-1953) építész, id. Konok Tamás (1898-1971) haditudósító fotós és a három életművet összekapcsoló, szintetizáló, az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festő munkáiból látható válogatás október 25-ig.

A templomépítő Sándy Gyula

Sándy Gyula építészmérnök, műegyetemi tanár 150 évvel ezelőtt, 1868. július 25-én született Eperjesen. Számos evangélikus templomot tervezett 1953. június 12-én Budapesten bekövetkezett haláláig. Rá emlékezünk a Magyar Televízió korábban róla készített filmjével.

A reformáció ünnepe elé – Az Erős vár motívum Sándy Gyula alkotásaiban

Az evangélikus Sándy Gyula a magyarországi evangélikus templomépítészet legtermékenyebb és meghatározó építészegyénisége volt. Több mint 60 templom tervét készítette el, amelyeknek jellemzője volt a kozervativizmus, a középkori plébániatemplomokra jellemző vonzódás és az a formavilág, amely a Felvidék és Erdély reneszász templomépítészetét jellemzi.
Feliratkozás RSS - Sándy Gyula csatornájára