gyász

Elhunyt Szigeti Györgyné

Szarvas – Szigeti Györgyné született Búzás Zsuzsanna, a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség hitoktatója, sok gyönyörű vers költője, a gyülekezet hittankönyvének írója, presbitere Krisztus feltámadásának ünnepén, 2021. április 5-én, 94. életévében elhunyt.

Elhunyt Hans Küng teológus

Életének 93. évében elhunyt Hans Küng svájci teológus – írja a National Catholic Register. A teológus 1928. március 19-én született Sursee-ben, Lucerne Katonban. A római Gergoriana Pápai Egyetemen végzett filozófiai és teológiai tanulmányainak befejezése után 1954-ben szentelték pappá. A II. vatikáni zsinat meghatározó teológusa, a római katolikus egyház tradicionalista köreinek éles kritikusa. Noha eltiltották a katolikus teológia tanításától, papi működését nem vonták vissza. 1960–1996 között a Tübingeni Egyetemen dolgozott az ökumenikus teológia professzoraként, és egyetemi tanárként szolgált. 1996 óta emeritus professzor. Alábbiakban néhány Hans Küngtől származó idézettel emlékezünk a teológiai professzorra.

Végső búcsút vettek Frankó Endrétől, az utolsó, harcban is bevetett pilótától

Budapest – Végső búcsút vettek 2021. január 23-án, szombaton Budapesten a 97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, aki a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott Frankó Endrétől, aki utolsó éveiben a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban élt.

A pandémia a gyász új formáit hozta

Köln – „A pandémia idején a halál a gyász új formáit hozta el" – véli Petra Bahr püspökasszony és etikai szakértő. A gyászhoz olyan helyszínek is tartoznak, melyek a korlátozások miatt zárva tartanak: „Nehezen tanuljuk, hogy adott esetben digitálisan tudunk vagy kell valakitől elbúcsúznunk.”

Konok Tamás búcsúztatására a Farkasréti temetőben került sor – KÉPGALÉRIA!

Budapest – Fabiny Tamás evangélikus püspök prédikált Konok Tamás temetésén a Farkasréti temetőben, 2020. december 12-én. Ahogyan arról honlapunkon is beszámoltunk, a Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, a nemzet művésze életének 91. évében, november 20-án hunyt el.

Személyes emlékeim egy hűséges Munkatársról, Szemerei Zoltánról

Budapest – Aki közelebbről ismerte Szemerei Zoltánt, tudja, hogy 2020. december 3-án elhunyt testvérünk a leghatározottabban tiltakozna az ellen, hogy méltassuk őt. Így most először csak azt a rövid laudációt idézzük föl, amit „el kellett viselnie” az orosházi egyházkerületi missziói napon, 2014. május 31-én, amikor átvette a Prónay Sándor emlékplakettet.

Elhunyt Konok Tamás festőművész

Budapest – 2020. november 20-án, péntek hajnalban meghalt Konok Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész, a Nemzet Művésze – jelentette be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közleményében.

Elhunyt dr. Vitális György

Budapest – Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy dr. Vitális György vasokleveles geológus, a földtudományok kandidátusa – a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium volt tanára – életének 92. évében, 2020. november 4-én elhunyt. Búcsúztatás várhatóan csak jövő tavasszal lesz majd, a fasori templomban.

Elhunyt dr. Hafenscher Károlyné Balogh Veronika – Friss információk a temetésről

Budapest – Szomorú szívvel tudatjuk, hogy dr. Hafenscher Károlyné Balogh Veronika 2020. október 17-én, életének 91. évében befejezte földi pályafutását. Szerettünk hamvai felett az örök élet evangéliuma hangzik 2020. november 12-én, csütörtökön 14 órakor a Deák téri evangélikus templomban, ahol évtizedeken át sokféle aktív szolgálatban a gyülekezet hűséges papnéja volt.

Jaj de víg ez a ravatal! – Istennek van humora

Mindenszentekhez és halottak napjához közeledve rendszerint megtelnek látogatókkal a temetők. Időről időre megszólalnak a harangok, virágot viszünk, mécsest gyújtunk, emlékezünk. Cikkünk a gyász feketeségében alkalmanként felvillanó derűs színfoltokról emlékezik meg.

Oldalak

Feliratkozás RSS - gyász csatornájára