dr. Harmati Béla

85. születésnapján köszöntötték dr. Harmati Béla püspököt

A járványhelyzet miatt szűk családi és baráti körben köszöntötték dr. Harmati Béla nyugalmazott püspököt 85. születésnapján a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Hűvösvölgyi úti lelkészotthonának imatermében.

Ezer év áldásaira emlékezve

Húsz évvel ezelőtt, 2000. augusztus 20-án dr. Harmati Béla evangélikus püspök beszédet mondott a Kossuth téren. Ezt közöljük most honlapunkon.

Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium köszöntése

Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatai az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium Általános Iskola és Kollégium évfordulójára.

Hálaadás 60 év után – Harmati Béla szolgálata Veszprémben

Veszprém – Harmati Béla ny. püspök nyilvános hálaadó istentiszteletet tart 60 évvel ezelőtt itt kezdett lelkészi szolgálatáért (ordinációs, gyémántdiplomás emlékezés).

Egyetemi diákforradalmak, Marx, Mao és a Vörös Brigádok egyházakon innen és túl

Budapest – Ötven éve történt – Ökumenikus „gyógyító emlékezés” (Healing of Memories – Heilendes Erinnern) jegyében – Egyetemi diákforradalmak, Marx, Mao és a Vörös Brigádok egyházakon innen és túl címmel tartott előadást dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök 2018. június 26-án az Evangéikus Országos Múzeumban.

„Pásztorok” ökumenikus találkozója

Budapest – 2018. március 7-én a budapesti Városliget környéki keresztény gyülekezetek lelkipásztorai közös igeolvasásra, lelki beszélgetésre és imádságra gyűltek össze a fasori evangélikus gyülekezet imatermében, ahol Aradi György és Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin lelkipásztorok köszöntötték házigazdaként a résztvevőket, majd Harmati Béla nyugalmazott püspök idézte föl az ökumenikus mozgalomban tapasztalt személyes élményeit.

500 nap imádság a reformációért – novemberi körlevél

Bár az 500 nap imádság ideje letelt, de egyfajta visszatekintésként, további imádságra való buzdításként fogadják a Testvérek szeretettel körlevelünket ráadásként.

Ünnepléseink és a valóság Luther körül

Alig néhány nap van még hátra a lutheri reformáció ötszázadik évfordulójának ünnepéig, e hónap 31-ig. Mennyi minden történt ebben az évben itthon és külföldön, csak kapkodjuk fejünket, ha végignézzük a magyar és a nemzetközi naptárakat. Megmozdultak gyülekezeteink, megmozdult hazánk, Európa és az egész világ, mert mindenhol tartották magukat még annyira, hogy valami rendkívülit találjanak ki: nemcsak szigorúan egyházi-gyülekezeti-ökumenikus-közéleti-helyi-önkormányzati-állami rendezvények voltak, hanem a képzőművészeti-irodalmi-zenei-filmművészeti világ is profitálni akart ebből az ünnepből és hihetetlen sportrendezvényeket, helyi-országos figyelmet hajhászó alkalmakat szerveztek a reformáció itt-ott megkoptatott ökumenikus zászlaja alatt.

FÉLRE AZ ILLÚZIÓKKAL WITTENBERG KÖRÜL! – Több éves tapasztalat Luther városában!

Sokféle dolog és munka kötötte 1966 és 2006 között Wittenberghez dr. Harmati Bélát a Lutheránus Világszövetség genfi központján keresztül: egyetemi doktori disszertációját készítő ösztöndíjas egyetemi hallgató volt Genfben és Zürichben, majd a világszövetség tanulmányi munkatársa és lelkész-tanár Budapesten, aztán újra Genfben; 1987–2003. között budapesti evangélikus püspök és ökumenikus vezető. Személyes írását közöljük Wittenberggel kapcsolatban.

Jókai Annára emlékezünk!

Temetési szertartással, nagyszámú gyülekezet jelenlétével, irodalmunk, magyar kultúránk meghatározó személyétől, Jókai Anna írótól búcsúztunk el 2017. június 26-án, reggel 9 órakor. Emlékezzünk meg most evangélikus egyházunkhoz fűződő kevéssé ismert tevékenységéről.

Oldalak

Feliratkozás RSS - dr. Harmati Béla csatornájára