Európai Egyházak Koncerenciája

Ima a menekültek világnapján

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2000. december 4-én a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át. Az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) arra hívja tagegyházait, valamint a kontinens keresztyén közösségeit, hogy június 21-én imádságban emlékezzenek meg azokról, akik háborúk, etnikai konfliktusok, klímakatasztrófa vagy kilátástalan élethelyzetük következtében kényszerültek elhagyni otthonaikat, hazájukat, és menekülés közben veszítették életüket.

Ökumenikus együttműködés Európában

Strasbourg – Megerősítette együttműködését az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) a Szentszék állandó képviseletével az Európa Tanács strasbourgi konzultációja keretében.

A KEK és a CCEE közös imára buzdít a teremtett világ védelmében

Az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közös nyilatkozatot adott ki a teremtett világ emléknapja közeledtével.

Együtt a reménységben és tanúságtételben

Bécs – Az európai egyházaknak a gyökereikre, történelmükre kell tekinteniük és újra a béke és a kölcsönös megértés eszközévé lenniük – írják húsvét előtt kiadott nyilatkozatukban az Európai Egyházak Konferenciájának elnökségi tagjai.

A Hungary Helps programról tárgyaltak a CEC brüsszeli irodájában

Brüsszel – 2018. január 23-án Heltai Péter, a Hungary Helps program nemzetközi kommunikációval és koordinációval megbízott nagykövete és Nádasi György, Hölvényi György európai parlamenti képviselő tanácsadója látogatást tett az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) irodájában.

Kelet-Európa keresztyén hangja Európa jövőjéről

Prága – Európa jövőjéről és a kelet-közép európai egyházak kihívásairól kezdeményezett konzultációt Prágában két európai ökumenikus szervezet november 30-án és december 1-jén. Az egyeztetésen az Európai Egyháza Konferenciája (CEC) és az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) főtitkára is részt vesz.

A történelmi Hagia Sophiában iszlám imádságot tartottak – Az Európai Egyházak Konferenciájának nyilatkozata

Genf – Isztambul – A törökországi Vallási Ügyek Elnökségének elnöke, Mehmet Görmez iszlám imádságban vett részt 2017. június 21-én az isztambuli Hagia Sophiá-ban, melyet az állami televízió is közvetített. A Hagia Sophia először keresztény templom volt, később mecsetként használták, majd 1935-ben múzeumként nyitotta meg kapuit Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítójának rendelete alapján. Amióta az épület múzeumként működik egy vallási hagyomány képviselője sem tartott ott imádságot 1935 óta.

A CEC nyilatkozata a 60 éves Római Szerződésről

Genf – Brüsszel – Róma – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nyilatkozatban emlékezett meg a béke, szolidaritás és összefogás előmozdításának hatvan évéről és kötelezte el magát az európai integráció mellett.

Lőrincz Szabolcs koordinálja majd a CEC következő nagygyűlését

Budapest – Brüsszel – Az Európai Egyházak Koncerenciája (CEC) Lőrincz Szabolcsot nevezte ki a következő nagygyűlésének koordinátorává. Mint ismeretes, a nemzetközi szervezet 2018. május 30. és június 6. között tartja majd 15. nagygyűlését a szerbiai Újvidéken (Novi Sad).
Feliratkozás RSS - Európai Egyházak Koncerenciája csatornájára