ENSZ

Először tartották meg a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapját

Washington – Bár a hazai sajtó és közvélemény elsiklott felette, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2019. májusi közgyűlésének döntése értelmében idén augusztus 22-én tartották meg először a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapját.

Minden eddiginél több gyereket öltek meg tavaly világszerte

Tavaly érte a legnagyobb számú, akár halálos kimenetelű erőszak a legtöbb gyereket a világon, amióta az ENSZ évente összesítést végez ezekről az incidensekről – számolt be az Euronews.

ENSZ-jelentés: Az éhezők száma nem csökken, miközben az elhízás terjed

820 millió körül volt 2018-ban azok száma, akik nem jutottak elegendő élelemhez, míg 2017-ben „csupán” 811 millióan; a negatív tendencia már harmadik éve tart – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) július 15-én nyilvánosságra hozott jelentéséből.

51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik

Róma – Friss adatok jelentek meg a globális éhezés mértékéről. Ezek alapján tavaly 51 ország mintegy 124 millió lakosát érintette súlyos éhínség – 11 millióval többet, mint 2016-ban –, olvasható az élelmezési válságokról szóló nemzetközi jelentésben.

Az AIDS-epidémia következetes visszaszorításáért küzd az Egyházak Világtanácsa

Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) arra szólította fel a kormányokat, hogy több anyagi és politikai támogatást nyújtsanak arra vonatkozóan, hogy az AIDS terjedését 2030-ra végérvényesen vissza lehessen szorítani.

Holokauszt-emléknap – Mikola: a tragédiára emlékezés reményt is hordoz

Budapest – Berlin – New York – Szerte a világon megemékeztek a holokauszt emléknapjáról, 2016 január 27-én. Hírösszefoglalónkat olvashatják a hazai és a külföldi nagyobb eseményekről.

Európai válasz a menekült- és migrációs válságra, út a származási országokból a tranziton át a befogadásig és a menedékig: Felhívás a közös felelősségvállalásra és az összehangolt cselekvésre

Genf – Az európai menekültek és a migrációs válság témakörében szerveztek magas szintű konferenciát Genfben a kormányok, az ENSZ-ügynökségek és a civil szervezetek részvételével 2016. január 18–19-én. Az UNICEF, az UNFPA (az ENSZ Népesedési Alapja) és az UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa) által is támogatott konferencia házigazdája az Egyházak Világtanácsa (EVT) volt.

Közös munkát szorgalmaznak az egyházi vezetők a menekültkrízissel kapcsolatban

Genf – Kormányok, ENSZ-szervezetek és civilek, közöttük egyházak és egyházi csoportok vezetőinek részvételével tartottak magas rangú konferenciát Genfben, ahol a tanácskozók azonnali intézkedéseket sürgettek az európai menekült- és migránskrízis kezelésére, hogy jobban tudják koordinálni a munkát, és a különböző csoportok jobban együtt tudjanak működni egymással.

Az LVSZ üdvözli a pápa klímaváltozás elleni harcát

Genf – A Lutheránus Világszövetség üdvözli I. Ferenc pápa napokban kiadott Laudato Si című enciklikáját, amelyben a katolikus egyházfő a klímaváltozással kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „az enciklika arra bátorít minden embert zen a bolygón, hogy közös házunk sürgős védelmén dolgozzon”. Az LVSZ továbbra is különös nyitottsággal viszonyul a klímaváltozáshoz, annak témaként való feldolgozásához és a megfelelő lépések megtételéhez.

Társadalmi igazságosság napja

Budapest – Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben nyilvánította február 20-át a társadalmi igazságosság világnapjává. Határozatában egyebek között arra hívta föl a tagállamokat, hogy támogassák a szegénység elleni küzdelmet és a tisztességes munkához való hozzáférést mindenki számára.

Oldalak

Feliratkozás RSS - ENSZ csatornájára