Győri András Timótheus

Utómunkával a minőségi felvételekért – Technikai tanácsok videók készítéséhez 2.

Budapest – Győri András Timótheus kollégánk az elmúlt héten már adott technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most rákényszerültek arra, hogy videót vagy hangfelvételeket készítsenek istentiszteleteikről. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk folytatta tanácsait.

Legyen jó minőségű a hangod! – Néhány tanács egyházi hang-, és videófelvételek készítéséhez

Budapest – Győri András Timótheus kollégánkat arra kértük, adjon technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most kényszerültek rá arra, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, megtegyék az első lépéseket a digitális sztrádán. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk figyelembe véve a technikai lehetőségeket, többféle megoldást is leírt.

Tűz – Győri András Timótheus visszaemlékezése

A süvítő szél vadul tépázta sudár fenyőnket. A tűlevelek zúgva sziszegtek, miközben a tekintélyes méretű fa alázattal hajlongva bólogatott az őselem kénye-kedve szerint. Egy-egy erősebb lökésnél már úgy tűnt, tán nem bírja tovább és kidől, s ekkor hatalmas villanással összecsapódott két utcai villanyvezeték. Korom sötét lett hirtelen.

Lelkiismeretes cipészek

A tanácsháza udvarának végén volt egykor egy cipészműhely. Gyuszi bácsi, a cipész, magánvállalkozó volt, egy alkalmazottal, Ördög István bácsival. 1945 után a műhelyét, szerszámait és bőrkészletét államosították. Még örülhetett, hogy a ktsz (kisipari termelőszövetkezet) alkalmazottjaként tovább dolgozhatott. Számomra pedig az volt az öröm, ha családunk valamely tagjának nagybeteg lábbelijét velem küldték el javításra, mert szerettem a félhomályos kuckót, benne a bőrök, a szurkos ragasztók és faszegek illatát.

Madárfarsang

Mínusz tíz fok volt. Az egy hete lehullott hópaplanon szikráztak az alacsonyan delelő februári nap sugarai. A határ néma csendjét csak lépéseim csikordulása töri meg, amint a szűz hóban törtetek fel a dombra. A látóhegy tetején a néhai fakilátó tövében lévő sűrű kökénybokrok menedékében meghúzódó citromsármánycsapat fel is rebben e zajra. Már megbántam, hogy megzavartam nyugalmukat, ezért nem a domb gerincén haladok tovább, hanem lekanyarodom az új szőlők alatti dűlő felé.

Múlt századi merengő – Június: Miska bácsik

A templomdomb rézsűjén heverve unottan szedem a kamillát. Kitárt tenyerem négy ujja közé szorult virágfejeket letépve, méla undorral dobom a kantába. A néhány maroknyi, imént még viruló sziromlevelek fonnyadó kupaca elszomorít.

Múlt századi merengő: május

A Jóisten úgy teremtette az embert, hogy minden életfunkciójához örömöt rendelt. Nemcsak azért eszünk-iszunk, hogy vegetálva a testünket életben tartsuk. A szomjoltáson túl élvezzük az ételek-italok ízét, illatát, nem is beszélve az ünnepi, megterített asztal esztétikai élvezetet is nyújtó tálalásáról. Fajfenntartásunk sem csak ösztönös kielégülés. Sőt! Jó érzéssel tölt el még a büntetésből ránk mért, orcánk verítékével végzett munka is.

Múlt századi merengő: január

A karácsony ünnepe utáni nyolcadik nap vagy másképpen „Karácsony nyolcada” újév napja. Ezen a napon vitték fel Betlehemből a jeruzsálemi nagytemplomba a megszületett kis Jézust, hogy bemutassák, (elnevezzék) és zsidó szokás szerint körülmetéljék. A karácsony tehát Jézus születésnapja, január 1-je pedig a neve napja. (Ezért lett a közismert mozaikszó, BÚÉK keresztyén olvasata: Bízd Újra Életed Krisztusra.)

Hefko kettőspontja

Falunkban több Sipiczki György is élt. Az államosítás előtt egyikük kocsmáros volt. Így aztán az egész famíliát így hívták: „a kocsmárosék”. Tán nem volt eléggé kifejező e ragadványnév, mert „Gyuri bácsit” valaki átkeresztelte Hefkora. Így vált fogalommá bizonyos körökben.
Feliratkozás RSS - Győri András Timótheus csatornájára