Fabiny Tamás

Elkárhozott, vagy testvérünk?

A sokak szerint elkárhozott Júdás Jézus hírhedett tanítványa lett. Azt gondolnánk, mindent tudunk az árulóról, akiről így már semmi újat nem lehet mondani. Ha azonban megvizsgáljuk az evangéliumokat mint elsődleges forrásokat, és szembesülünk a hatástörténet sokféle Júdás-képével, rádöbbenhetünk arra, valójában milyen keveset tudunk róla, s milyen ellentmondásosak a személyével és halálával kapcsolatos beszámolók.

Fabiny Tamás: A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését

A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését, hanem jelen van benne – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap.

Fabiny Tamás: Jézus erősebb a templom falainál

Jézus erősebb a templom falainál, és ahogy a bezárkózott tanítványokat, úgy a karanténban lévő mai embert is meg tudja szólítani – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét alkalmából az MTI-nek.v

A köszönet jele – Vitamincsomagok diakóniai intézményeink dolgozóinak

2021. április 1-jén, nagycsütörtökön és április 2-án, nagypénteken vitamincsomag-szállítmányokat vittek ki a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) vezetői a diakóniai intézményeinkben dolgozóknak. A Béres Gyógyszergyártól kedvezményesen beszerzett készítmények csupán apró, de fontos gesztusként fejezik ki a hálát az intézményekben folyó áldozatos munkáért.

15 éve szentelték püspökké Fabiny Tamást

Budapest – 2006. március 25-én a miskolci belvárosi templomban kapott áldásokkal kezdte meg püspöki szolgálatát dr. Fabiny Tamás, aki most, a 15 éves évfordulón a püspöki hivatal kertjében elültetett fával emlékezett meg az eseményről, idézve az akkori igét: ,,Neki (Jézusnak) növekednie kell, nekem kisebbnek kell lennem." (Jn 3,30)

Elítéljük a a gödöllői görögkatolikus templomot ért vandál támadást!

Gödöllő – Budapest – „Felperzselték Isten hajlékát” olvassuk a 74. zsoltár 4. versében. Dietrich Bonhoeffer német teológus a borzalmas Kristályéjszakát követően az 1938. november 9-i dátumot írta e bibliai idézet mellé, jelezve, hogy a zsinagógákat felgyújtó náci cselekedetek mintegy beteljesítik ezt a zsoltárt. Azóta elterjedt gyakorlat lett a keresztény szent helyek elleni brutalitás.

Semmi sem lehetetlen!

Gyakran előfordul az evangéliumban, hogy betegeket visznek Jézushoz. A Máté evangéliumában megörökített egyik elbeszélés szerint egy apa megy Jézushoz ezekkel a szavakkal: „Uram, könyörülj a fiamon…” (Mt 17,14). Ezekben a napokban sokan imádkozunk hasonlóan: Könyörülj szüleimen… Gyógyítsd meg a barátomat, barátnőmet… Add vissza testvérem egészségét… És Jézus megteszi a csodát, a fiú meggyógyul.

Evangélikus istentiszteletet közvetített a közmédia a Budavárból

Budapest – 2021. március 14-től minden vasárnap 9 órától protestáns istentiszteletet közvetít a Duna Televízió. Március 14-én 9 órától evangélikus istentiszteletet láthattak a Bécsi kapu térről. Igét hirdetett Fabiny Tamás püspök.

Erős kővárunk az Isten!

„…elrendeltük, hogy a koronánk alá tartozó egész területen, arra alkalmas helyeken, erődítmények létesüljenek, várak épüljenek, ahol a nép meghúzhatja magát, ha veszedelem fenyeget” – 1260-ban, a tatárdúlás után adta ki ezt a parancsot IV. Béla király. Felismerte ugyanis, hogy az addigi földvárak nem tudták megvédeni az országot a hódító hordáktól. Tudván tudta, hogy a jövőben sem jelentene biztonságot, ha a lerombolt építményeket egyszerűen újraépítik: valami másra, többre, erősebbre van szükség.

Középpontban a történelem

Aszód – Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) és a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztálya szervezésében online tartották meg az evangélikus iskolai történelemtanárok VIII. online konferenciáját 2021. február 18-án. A rendezvény keretében kihirdették a Trianon 100 pályázat eredményét is.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Fabiny Tamás csatornájára