Fabiny Tamás

Balog Zoltán: Botrány az, hogy nem tudunk együtt ünnepelni

Népegyház vagy szubkultúra? – tette fel a kérdést a Szólj be a papnak! szervezésében összehívott online vitaest január 21-én, csütörtökön. A Szólj be a püspöknek! extra beszélgetés során a válaszadást Balog Zoltán beiktatás előtt álló református püspök, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Deák Viktória Hedvig domonkos rendi főnöknő és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita vállalta.

Szörnyű év volt

Ilyen új szavakat tanultunk 2020-ban: covid, pandémia, nyájimmunitás, karantén. Az év vége felé gyakran használtam az „annus horribilis”, a szörnyű esztendő kifejezést.

A Jézustól kapott szeretet életté válása – Ökumené a Budavárban

Budapest – Az ökumenikus imahét jó alkalmat biztosít minden évben arra, hogy egymás felekezetét, templomát, szokásait megismerjük, s jó alkalom, hogy az egymást elválasztó falakból lebontsunk egy darabot. A bő száz éve indult imanyolcad ma már nagy hagyományokra tekint vissza, a „kötelező” udvariasságokon túl valóban az egységtörekvés fontos állomása lehet. „Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni.” – mondta Marton Zsolt váci püspök 2021. január 17-én az, ökumenikus imahét kezdetén a budavári gyülekezetben. A megyéspüspök dr. Fabiny Tamás elnök-püspök meghívására érkezett az evangélikus közösségbe, ahol két ökumenikus istentiszteleten szolgált igehirdetéssel.

Konok Tamásra emlékeztek a Ludwig Múzeumban

Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én.

Vállaljuk fel a béketeremtés szolgálatát! – Imádság Budapesten a béke világnapján

Budapest – Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök vezette idén Budapesten, az Egyetemi templomban a Sant’Egidio közösség által szervezett ökumenikus imádságot a békéért. Fabiny Tamás, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondott könyörgést, a házigazda Martos Levente Balázs, a Központi Szeminárium rektora volt.

Szenteste szabadtéri istentisztelet volt Budagyöngyén

Budapest – A budavári gyülekezetben hagyományosan igen nagy a látogatottsága a szentesti istentiszteleteknek. A Bécsi kapu téri templomban ezért délutántól éjfélig – előzetes regisztrációt kérve – összesen három istentiszteletet tartottak, a budagyöngyei kápolna előtti teraszon pedig szabadtéri istentiszteletre került sor. Így lehetett biztosítani az előírt járványügyi rendszabályok betartását, a maszkviselés mellett a kellő távolság megtartását. Csak egy háztartásból érkezők ültek vagy álltak közvetlenül egymás mellett.

Fabiny Tamás: Isten ott van minden emberi szenvedésben

Budapest – Isten ott van minden emberi szenvedésben, a kórházakban és az oxigénsátor alatt is - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján az óbudai evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten.

Fabiny Tamás: nem mondhatunk le az idei karácsonyról

Budapest – „Szörnyű év áll mögöttünk”, és számos körülmény nehezíti az ünneplést, „mégsem mondhatunk le az idei karácsonyról” – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek karácsony alkalmából.

„Együtt sírok veled, ha te sírsz” – Fabiny Tamás evangélikus püspök

Büntet-e az Isten a járvánnyal? Másképpen fél-e haláltól egy hívő, mint egy ateista? Nyereség-e a halál? Karácsonyi nagyinterjúnkban Fabiny Tamás evangélikus püspök beszél a hit harcáról, a melegek élettársi kapcsolatának elfogadásáról, arról, hogy ő nem írta volna bele az Alaptörvénybe az elhíresült mondatot férfiról és nőről, és a patrónus-kliens viszonyról állam és egyház között. Különvélemény Magyarországról.

Evangélikusok vagyunk – így ünnepelünk. És te? – 6.

Az első karácsony bizonytalanságban telt: egy istállóban, széna és állatok között érkezett közénk a Megváltó. Az idei karácsonyunk is szokatlan, kérdésekkel és aggodalommal teli, de az ünnep fényét ez sem veheti el. Kétezer évvel ezelőtt Mária és József egy népszámlálás miatt indult Betlehembe, jövőre pedig Magyarországon is népszámlálás lesz. Mindenkinek felteszik majd a kérdést, hogy mi a vallása, felekezete? Válaszunkat a karácsonyi együttlétünk is megerősítheti: Evangélikus vagyok. És te?

Oldalak

Feliratkozás RSS - Fabiny Tamás csatornájára