Ady Endre

Ady Endre halálának századik évfordulójára

Nagytarcsa – Dr. Reisinger János irodalomtörténész Ady Endre költészetéről tartott az elmúlt héten előadást Nagytarcsán. Az irodalomtudomány kandidátusa (MTA) 35 éve tart ismeretterjesztő előadásokat a Kárpát-medence különböző településein, bemutatva a magyar költészet és képzőművészet legjelesebb darabjait vagy kellőképpen nem méltányolt alkotásait. Ady Endre halálának évfordulóján ezzel az előadással emlékezünk a költőre, és az Evangélikus Élet magazin témába vágó cikkét is közreadjuk.

Ady Endrére emlékeztek Dunaújvárosban

Dunaújváros – A dunaújvárosi evangélikus templom galériájában 2017. november 19-én Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából kiállítást és irodalmi estet tartottak. Közreműködött Kaisler Gitta festőművész, Ruszthi Anna tanár, Kovács Henrietta református lelkész, Kásás Margit, Himfy Emőke, valamint Stermeczki András evangélikus lelkész. A megtelt teremben a bő órás műsor után a festményeket lehetett megtekinteni terített asztal mellett.

Ady Endre íróasztala – „Ami Nagyváradon történik […], egész Magyarország sorsa”

Minden tárgy és bútordarab tartogat valami titkos, átbocsátó jelszót. Az is, amelyiknek íróasztal a neve. Hány íróasztala van az embernek életében? Többnyire egy, amelyiknél megtanul írni. Más a helyzet azzal a földi halandóval, aki írónak, költőnek szegődik. Őt egyik íróasztaltól a másikig sodorhatja az élet, mígnem aztán megállapodik valamelyiknél. S ha olyan szerencsés, hogy géniusz lesz belőle, akkor az íróasztala is halhatatlanná válik. Ez történt Nagyváradon az 1919. január 27-én elhunyt Ady Endre íróasztalával is.
Feliratkozás RSS - Ady Endre csatornájára