temetés

„…amíg ki nem formálódik bennetek a Krisztus.” (Gal 4,19) – Eltemették Foltin Brúnó lelkészt

Péteri – A Zákeus Mediacentrum egy 2006-os felvételén bordó kezeslábasban, kezében vésővel és kalapáccsal szól munkájáról. Egy Luther-rózsát faragott ki kőből, s közben vallott. „Az első számú munkaeszközöm a Biblia” – mondta, majd így folytatta: „a véső és a többi szerszám pedig a második számú munkaeszköz.” „Lelkésztől és alkotó embertől búcsúzunk” – hangzott el Fabiny Tamás püspök megemlékező beszédében Foltin Brúnó lelkész temetésén 2019. február 16-án.

Virtuális gyász

Ha a család külföldön él, netán a világ másik felén, vagy a gyászoló beteg, és nem tud részt venni rokona temetésén, Nagy-Britanniában a délnyugat-angliai Cornwall Funeral Services temetkezési vállalat vezetője tud megoldást: vállalkozása az elhunyt barátai és rokonai számára extra szolgáltatásként élő közvetítést sugároz a temetésről az interneten keresztül.

Minden vallásban megemlékeznek a halottakról

Október utolsó és november első napja nálunk a halottakról való megemlékezésről szól. Vallástól mentesen is, a nyugati világban mindenhol ezen a két napon emlékezünk meg halottainkról. Ám más vallásokban, más kultúrákban ez másként működik. Vagy mégsem? „Van emléknapja a halottaknak az ön vallásában? Miként emlékeznek meg az elhunytakról, létezik-e bármilyen, a halottakhoz köthető különleges szokás az ön vallásban?” – kérdezte a 24.hu Isten tudja rovata vallások képviselőitől, köztük Mézes Zsolt László evangélikus teológustól is.

Július 7-én helyezik örök nyugalomra Kányádi Sándort

Budapest – Kányádi Sándort kívánságának megfelelően szülőfalujában, a Hargita megyei Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra július 7-én – közölte az MTI-vel kedden a Budavári Önkormányzat, hozzátéve, hogy saját halottjának tekinti a június 20-án, 89 évesen elhunyt Kossuth-díjas költőt.

Elbúcsúztatták dr. Ittzés Mihályt

Kecskemét – Búcsút vettek dr. Ittzés Mihálytól a családtagok, a hozzátartozók és a barátok ma délután. Az evangélikus templom zsúfolásig megtelt a gyászolókkal, akik azért érkeztek, hogy elköszönhessenek szerettüktől.

Az öttalentumos Isten-szolgája – Búcsú id. dr. Hafenscher Károlytól

Budapest – 2018. március 28-án megtelt a Deák téri templom, hogy búcsút vegyenek a gyülekezetben évtizedekig szolgáló id. dr. Hafenscher Károlytól. Az alkalmon dr. Fabiny Tamás püspök hirdette a feltámadás reménységét. A liturgiai szolgálatban segédkezett dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja, valamint Gerőfiné Brebovszky Éva Deák téri lelkész.

Búcsút vettek Billy Grahamtől

Washington – Charlotte – Az Egyesült Államokban elbúcsúztatták Billy Grahamet. A világhírű prédikátor 2018. február 21-én, életének 100. évében halt meg. A kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon. Többször járt Magyarországon, és komoly szerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok visszaadta a Szent Koronát Magyarországnak.

Temetés lelkészszemmel

Féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt – ezzel a címmel jelent meg nemrég a Kötőszó blogon egy írás, amely egy félresikerült temetésről szól. A blogoló egy valóban szomorú és sajnálatos – igaz, nem személyes, hanem másutt olvasott – élmény alapján osztja meg gondolatait a temetési szertartás buktatóiról. Úgy gondolom, ez nem jellemző, de egy ilyen rosszul sikerült esetből egy is sok, nem lenne szabad előfordulnia. A bejegyzés szerzője megpróbálja megérteni, sőt megmagyarázni, hogy mi lehet az ilyen hiba hátterében. Néhány gondolattal szeretnék reflektálni úgy, mint – most már nyugdíjas – lelkész, aki több mint negyven év aktív szolgálatban eltöltött idő alatt közel ötszáz temetési szertartást végeztem, és senki nem akart egyszer sem megütni.

„Féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt" – rosszul sikerült temetések okai

„Annyira mérges voltam, hogy a temetőből egyenest a parkolóba siettem, mert féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt. Beültem a kocsiba, és sírtam, ez volt életem legrosszabb napja” – így fogalmazta meg gondolatait Matt Zoller Seitz amerikai film- és TV-kritikus, író a nagyapja temetése után a napokban egy bejegyzésben, őszintén feltárva azokat az érzéseket, amelyek sokunkban kavarognak egy-egy hozzátartozónk gyászszertartása után.

„Nem szégyellte az evangéliumot” – Búcsú Halasi András József lelkésztől

Szombathely – A szombathelyi evangélikus templomban 2017. július 4-én tartott gyászistentisztelet keretében vettek búcsút Halasi András Józseftől mindazok, akik ismerték és szerették: családja, barátai, kollégái és a gyülekezet tagjai. Az élete huszonnyolcadik évében, súlyos betegségben elhunyt lelkész koporsóját ezután Celldömölkre vitték, hogy az ottani temetőben helyezzék nyugalomra.

Oldalak

Feliratkozás RSS - temetés csatornájára