Hamvas Béla

Egy országjáró vers margójára

Néhány hónappal ezelőtt hallottam először az Isten tenyerén című verset. Előadója Hamvas Béla költeményeként konferálta be, s ezt az adatot később az interneten fellelt források is megerősítették. A jövő évi Evangélikus naptár szerkesztőjeként arra gondoltam, jó lenne helyet adni a költeménynek a Luther Kiadó készülő kiadványában, ezért a közlés engedélye ügyében megkerestem Hamvas Béla jogutódját. Ekkor derült ki, hogy a források tévedtek, ugyanis az Isten tenyerén című versnek valójában Földes Lívia a szerzője.

50 éve halt meg Hamvas Béla

Hamvas Béla (Eperjes, 1897. március 23. – Budapest, 1968. november 7.) posztumusz Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta és könyvtáros, Hamvas József evangélikus lelkész, tanár, író és hírlapszerkesztő fia. Temetésén Keken András lelkész prédikált Szentendrén. Ebből az igehirdetésből idézünk.

Magyar sors – Százhúsz éve született Hamvas Béla

Régi fényképet nézek napok óta, szelíden üzen róla a tekintetével. Nehéz megfejteni, végtelen szomorúság vagy fáradtság van-e benne. Hamvas Béla író, a 20. század egyik legnagyobb gondolkodója egy fabódé ajtajában áll. Az ajtófélfát támasztja vállával. Tiszapalkonyán, ahol 1954 és 1962 között robotolt raktárosként.

Isten tenyerén ébredtem – 120 éve született Hamvas Béla

„Hamvas Béla rendkívüli szellemét nem lehetett kalodába zárni. Ezen a napon ő szólít meg minket”. Fabiny Tamás evangélikus püspök ma a Kossuth Rádióban elhangzott Napi imáját közöljük.
Feliratkozás RSS - Hamvas Béla csatornájára