alkohol

Isten gitárosa és az alkohol – Egy jezsuita pap szabadulása

Lucien Aimé Duval személyét Sillye Jenő ajánlotta figyelmembe még felső tagozatos koromban. El is olvastam alig tizenhárom évesen a Miért oly hosszú az éj? című könyvét, és… Nos, nem értettem belőle egy szót sem. Az ember annyi idősen még fekete-fehérben látja a világot. Valaki vagy jó, vagy rossz. Vagy keresztény, vagy cigarettázik. Ilyen egyszerű. Duval bonyolultabb volt.

Az alkohol és a nők – Egy társadalmi tabu, amely felszínre tört

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Magyarországon a Száraz november elnevezésű akciót, amely egy hónap alkoholmentes életre ösztönzi a rendszeresen ivó fiatalokat, hogy ráébredjenek az itallal kapcsolatos viszonyukra, esetleg függőségükre. A kampány ebben az évben kiemelten foglalkozik a nők és az alkohol kapcsolatával, hiszen a kutatások szerint a nők tendenciaszerűen kezdenek annyit inni, mint a férfiak. Ez azért is kockázatos, mert szervezetük rosszabbul reagál az alkoholra, mint a férfiaké. Összeállításunkban ennek a tendenciának és a Száraz november kezdeményezésnek jártunk utána.

Az alkoholbetegségről óvodásoknak

Az alkoholizmus súlyos problémája a felnőttek számára is nehezen megközelíthető, nemhogy a gyerekeknek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azonban tett egy – tegyük hozzá, sikeres – kísérletet arra, hogy az óvodás korosztályt is megszólítsa. Bolyhos címmel jelent meg a nekik szánt kiadvány.

A „mégis” ereje

Az Apa, anya, pia – Hogyan találhatják meg szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekei mégis a boldogságot? című kötet idén látott napvilágot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondozásában. A kötet kézbevétele bátran ajánlható mind a laikusok, mind a segítő szakmában tevékenykedők számára. Már csak azért is, mert bár sajnálatos módon hazánkban is számos családot érint a szenvedélybetegség, a témával kapcsolatos magyar nyelvű szakirodalom mindeddig nem jelent meg.

„Az Úr szeretetével telve van a föld” – Jubilált az Országos Evangélikus Borfesztivál!

Révfülöp – Tizedik alkalommal rendezték meg Révfülöpön 2016. április 8. és 10 között az Országos Evangélikus Borfesztivált. Az alkalomra ebben az évben is az ország különböző területeiről, borvidékeiről érkeztek a szőlészek, borászok, szőlészeti-borászati szakemberek, valamint borkedvelők.

„Segítsenek rajtam!” – Az Oltalom Szeretetszolgálatnál bőven vannak a gyógyulásra szorulók

Nyíregyháza – Gyógyuljunk együtt címmel indított előadás- és foglalkozás-sorozatot a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat szenvedélybetegeket ellátó részlege. Gyógyításra szoruló jelölt van bőven. Jelenleg körülbelül ötvenen járnak több-kevesebb rendszerességgel a kellemes körülményeket kínáló tagozatba.

Az evangélium gyógyító ereje – Lelki újjászületés a Középhalmi Misszió csendeshetén

Egy visszavásárolt tanyasi evangélikus iskola épületében alapította meg 1992-ben dr. Sárkány Angyal orvos a Középhalmi Misszió Alapítvány – Szenvedélybeteg-mentő Szakszolgálatot. A misszió szenvedélybetegek és lelki sérültek gondozását tűzte ki célul. Évente három gyógyító konferenciát, illetve csendeshetet tartanak. Sokan szenvedélybetegségükből szabadultan évente visszajárnak, hogy személyes bizonyságtételekkel erősítsék sorstársaikban a hitet. Idén az első csendeshetet 2015. április 13–18. között a Holt-Körös partján, egy szarvasi önkormányzati üdülő épületében tartották. Tizenketten bentlakóként vettek részt a reggeltől estig tartó programokon, de a lelki alkalmakra helyből is mindennap legalább tízen érkeztek.

Egy házibuli versus egyházi buli – Cross­ So­und­ vi­ta­szín­ház­ –­ öt­ fel­vo­nás­ban­ – ­a ­ke­resz­tény­ „par­ti­kul­tú­rá­ról”

Budapest – Az első keresztény „Sziget fesztivál” – ezt a címet adta Kinyik Anita a tavaly augusztusban megrendezett Cross Sound összművészeti fesztiválról lapunkban megjelent riport-összeállításának (EvÉlet 79. évf. 32. szám). Tekintettel a vajtai helyszínre, amely a Golgota Teológiai főiskola területe volt, akkor nem lehetett alkoholt árusítani és fogyasztani a rendezvényen. A nyári sikeren felbuzdulva a fesztivál „nagyszínpados” produkciójának, a norvég Jesus Loves Electro együttesnek az electro-technó koncertjével ez év februárjában Budapesten utóbulit tartottak, amelyen a szervezők ezúttal engedélyezték az alkoholfogyasztást. Az afterpartiról kritikus tudósítás jelent meg az Index.hu hírportálon. Ez nagy felháborodást váltott ki protestáns egyházi körökben, a Cross Sound facebook-oldalán viszont az alkoholfogyasztás engedélyezése körül bontakozott ki heves „kommentháború”. A kedélyek lecsillapítása és a higgadt párbeszéd végett március 26-án interaktív vitaestet rendeztek a budapesti rézkígyó kávézóban.

„Ajándékozó”-kúra – Segítség, tervek, célok a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat Szenvedélybeteg Nappali Ellátásánál

Tótkomlós – A Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat 2014 őszén új szolgáltatást indított, amelynek az új építésű Luther Ház ad otthont. A Szeretetszolgálat szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye, amely alkohol-, drog-, és egyéb függőségi problémával küzdő szenvedélybeteg részére a vonatkozó jogszabályok szerinti terjedelemben teljes körű ellátást biztosít.

„Ő választott ki engem!” – Kotsch László bizonyságtétele – Mit tesz az evangélikus egyház? – Interjúsorozat

Szarvas – A Középhalmi Misszió segítségével szabadult meg alkoholfüggőségétől Kotsch László, aki azóta maga is segít az alkoholproblémákkal, depresszióval küzdő embereknek abban, hogy megtapasztalják Isten segítségét. Filmünkben Kotsch László arról is beszélt, miért tartotta fontosnak azt, hogy egy fél országon át kereszttel vállán menjen Szarvasra. Riporter: Horváth-Bolla Zsuzsanna, operatőr-vágó-hangmérnök: Győri András Timótheus

Oldalak

Feliratkozás RSS - alkohol csatornájára