UNESCO

Nemzetközi siker övezi a maglódi evangélikus népszokásról készült filmet

Budapest – A Sanghajban megrendezett nemzetközi múzeumi és kulturális intézmények audiovizuális fesztiválján a Maglódon élő evangélikus etnográfus, Koltay Erika és munkatársa, Csorba Judit filmrendező, muzeológus a maglódi pünkösdi templomdíszítésről készített filmjükkel dokumentumfilm kategóriában bronz elismerésben részesültek. A Magyar Néprajzi Múzeum munkatársaival a film készítéséről, evangélikus népszokásunkról és a fesztivál érdekességeiről is beszélgettünk.

A betlehemi Születés temploma lekerült a veszélyeztetett helyszínek listájáról

Baku – A betlehemi Születés temploma és a chilei Humberstone és Santa Laura Salétromművek lekerülnek a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájáról – döntött Bakuban zajló ülésén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága, amely ugyanakkor veszélyeztetettként sorolta be a mexikói Kaliforniai-öböl szigeteit és védett területeit.

A világ szellemi kulturális örökségének része lett a kékfestés

Pápa – Átadták a kékfestés hagyományát a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánító dokumentumot a pápai Kékfestő Múzeumban 2019. február 12-én, kedden, így már négy magyar vonatkozású elem szerepel a az UNESCO reprezentatív listáján.

Világörökség lett a kékfestés

Port Louis – Felkerült a kékfestés hagyománya a szellemi kulturális világörökség listájára – döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága a Port Louis-i tanácskozásán. Magyarországon a kékfestés egyik legfontosabb hazai meghonosítója a pápai evangélikus Kluge család volt.

A szlovákiai Kárpátok fatemplomai

Garamszeg – 1725-ben épült evangélikus fatemplom a felvidéki Garamszegen (Hronsek). A műemlék egyike a 16. és a 18. század között épült, a szlovákiai Kárpátokban található fatemplomoknak, amelyek rákerültek az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listájára.

Felújítják az UNESCO világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot

Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO-világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot - tájékoztat a központi fejlesztési régió hétfőn kiadott közleménye.
Feliratkozás RSS - UNESCO csatornájára