Kamarás István

Mint a kovász – Megjelent a Credo 2021/1-es lapszáma

Elképzelhető Európa vallás nélkül? Mit jelent számunkra a kereszténységünk? A kérdés nem költői: sokan idejétmúlt, jobb esetben kulturális, értékőrző jelenségként tekintenek a kereszténységre és annak templomaira, s egyre kevesebben vagyunk, akik számára identitásunk alapját jelenti. Aktualitása miatt most egy teljes lapszámot szentel ennek a kérdésnek a Credo szerkesztősége.

Istenbohócai

Budapest – Balassagyarmat – Kamarás István szociológussal beszélgetett Bartha István balassagyarmati evangélikus lelkész. „Nem kiélezett vita, de a kardcsörtető disputák korában néha belefér, hogy csak egyszerűen meghallgatjuk egymást, sőt egyetértsünk valamiben, netán felerősítsük egymás hangját” – írták az Istenbohócai című film felvezetőjében.

Minőségi hitélet építheti az egyházat

Budapest – Egyházközösség – közösség. Ezzel a címmel tartotta meg előadását a budavári evangélikus szabadegyetem legutóbbi alkalmán Kamarás István akadémiai doktor, aki az evangélikus egyház – összehasonlító szociológiai kutatások feltárható – mai jellegzetességeiről beszélt.

BESZ: Kamarás István a következő vendég

Budapest – 2019. február 11-én 19 órakor ismét lesz budavári evangélikus szabadegyetem, ahol Egyházközösség – közösség. Az evangélikus egyház mai jellegzetességei az összehasonlító szociológiai kutatások tükrében címmel Kamarás István OJD akadémiai doktor tart előadást.

A pénz és az egyház – hogyan beszéljünk róla?

Budapest – A hívek tartsák el az egyházukat? Az államnak nem csak a szavazatok miatt érdemes az egyházakat támogatni, hanem azért is, mert segítenek neki a társadalom építésében. Ugyan az egyházak nem termelnek tényleges bevételt, de köztudomású, hogy a rendszeres vallásgyakorlók testi-lelki állapota jobb az átlagosnál, ami óriási megtakarítást jelent, már csak ezért is jó befektetés a vallás finanszírozása. Ilyen és ehhez hasonló kérdések és kijelentések hangoztak el az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom című online folyóirat Lehet-e? fórumának legújabb alkalmán 2018. szeptember 17-én, ahol az egyház-finanszírozás volt a fő téma.

Őszinte kérdések és bátor állítások a magyarországi kereszténységről

Nincs migrációs krízis; a vallási szövegeket, szavakat és értelmezéseket vissza kell szerezni a politikai beszédmódból a vallási közösségek számára; a magyarországi kereszténység előítéletes és maszkulin. Ilyen és ehhez hasonló állításokkal, bátor kérdésfelvetésekkel teli előadás-sorozatot tartottak múlt héten a terézvárosi vallásközi konferencia-sorozat keretében, az Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébániáján. Az „Együttélő-különélők” című esemény a zsidó-keresztény-iszlám kapcsolatok vallási és társadalmi kríziseit vizsgálta.

Titkos kutatónapló – A tudomány is varázslatos, ha gyerekek művelik

Vajon mit tud megmutatni a felnőttek és kortársaik valóságából egy gyerekekből álló, lelkes kutatócsoport? Meg tudnak-e birkózni a feladattal és legfőképpen az olykor szórakoztató, olykor elgondolkodtató, máskor meglehetősen szomorú valósággal, amely a kapott eredményeken át beszűrődik a főszereplők életébe is? Kamarás István szociológus Titkos kutatónapló című kötete a Luther Kiadó gondozásában jelent meg, és a szerző tavasszal megkapta érte az Év Gyermekkönyve 2015 díjat.

Áldás-e az egyház?

Mátrafüred-Sástó – A jó hangulat, a koncertek mellett a társadalmi kérdésekkel való foglalkozás lehetőségét is kínálta az idei Szélrózsa. A találkozó érdekes pontja volt, amikor kiderült, hogy merhetünk az egyházról kritikusan is beszélni. Kamarás István és Bartha István disputáján legalábbis ebben a szellemben volt téma az egyház múltja, jelene és jövője.

Rövidhír: Az Év Gyermekkönyve díját kapta Kamarás István OJD Titkos kutatónapló című könyve

Budapest – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyarországi Egyesülete szervezte meg az Év gyermekkönyve díj zsűrizését.

Párbeszéd és vita Ferenc pápáról – katolikus, protestáns és világi nézőpontból

Budapest – A Pesti Evangélikus Egyház gyülekezeti nagytermében kerekasztal-beszélgetés keretében Beer Miklós váci püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kamarás István vallásszociológus és Lengyel László politológus osztották meg egymással gondolataikat Ferenc pápáról 2016. február 15-én, Budapesten.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kamarás István csatornájára