„Te mindvégig kitartottál megváltásunkért” – Együtt ünnepeltek virágvasárnapon a debreceniek – Fotókkal, videóval!

„Te mindvégig kitartottál megváltásunkért” – Együtt ünnepeltek virágvasárnapon a debreceniek – Fotókkal, videóval!

Share this content.

Forrás: dehir.hu, szöveg: MCDB, fotó: Miskolczi János, további forrás: haon.hu, fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Mozgalmas vasárnapot tudhat maga mögött Debrecen: a cívisváros 1849 januárjától fél éven át volt a nemzet fővárosa. 170 évvel ezelőtt pedig ezen a napon, április 14-én fogadták el a Függetlenségi Nyilatkozatot, erre emlékezve szimpózumot tartottak. Dalárdatalálkozón vehettek részt az érdeklődők, a Habsburg-ház trónfosztásának kikiáltásáról pedig az Alföldi Nyomda is megemlékezett.

Néptánccal és a dalárdások énekével kezdődött az idei virágvasárnapi körmenet a Déri Múzeum előtt. A hagyomány szerint ekkor vonult be Jézus Jeruzsálembe, a kereszthalála előtti vasárnapon. Papp László polgármester köszöntő beszédében azt mondta: a keresztény hitnek és a vallásnak a mai napig rendkívül nagy ereje van. Hozzátette, külön öröm, hogy Debrecenben a felekezetek együtt ünneplik a húsvét közeledtét. 

„Mi azt üzenjünk innen, Debrecenből Európának, a világnak, hogy büszke magyar keresztények vagyunk. Igyekszünk a lehető legjobban, legtisztábban megélni hitünket, vallásunkat és örömmel készülünk a húsvétra, a feltámadásra” – mondta a polgármester.

Ezt követően Fekete Károly református püspök és Asztalos Richárd evangélikus lelkész olvasott fel a Bibliából. Palánki Ferenc megyéspüspök pedig arról beszélt, hogy a virágvasárnapi keresztúton mi is Jézus nyomába szegődünk.

„Erre az útra, erre a találkozásra hívom a kedves testvéreket. Fogadja el az Úr jó szándékainkat és részesítsen bennünket keresztyének és feltámadásának örömet adó kegyelmeiből” – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

A barkaszentelés után útjára indult az ünnepi menet a Kossuth tér felé. Az ünneplő gyülekezet a megszentelt ágakkal a kézben, énekszóval indult a Nagytemplom elé. A rendezvényre idén is több százan látogattak ki.

A keresztút idei tematikája a hazaszeretet volt. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!