Tegyük szokásunkká Istent! – Egyházmegyei presbiterképzés és közgyűlés Pilisen

Tegyük szokásunkká Istent! – Egyházmegyei presbiterképzés és közgyűlés Pilisen

Share this content.

Szöveg és fotó: Kustra Csaba
Pilis – A Dél-Pest Megyei Egyházmegye 2015-től félévente presbiterképző napot tart, amelyre idén 2019. április 6-án, Pilisen, a gyülekezeti teremben került sor. Az alkalomra a különböző gyülekezetekből hetven fő érkezett. A találkozó képzési részét Győri Péter Benjámin esperes irányította.

Az esperes már a kezdő áhítatban megszólította a jelenlévőket Jézus szavával: „Hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, ahogyan a kotlós szárnya alá gyűjti a csibéit, de ti nem akartátok!” (Mt 23,37)  Az esperes bátorító szavaiban kiemelte, hogy a képzési nap mozgató rugója csak az lehet, hogyha akarjuk a Jézussal való hitbeli közösséget és szolgálatot. Azért akarjuk, mert tudjuk, ki Ő nekünk, mit tett értünk – és, hogy mi ezek után kik vagyunk. 

A kezdő áhítat után csoportos beszélgetést előkészítő előadás következett, melyben az esperes felhívta a figyelmet arra, hogy ma sokak számára nem természetes a hitélet napi gyakorlata. Nem magától értetődő, hogy egy-egy nap mögött rendszeres imádság, megértett igeolvasás indítása áll. Tegyük szokásunkká Istent, mert ez a szokás idővel szükségletté formálódik.  Győri Péter Benjámin esperes a csoportos beszélgetés előtt közös gondolkodást segítő kérdéseket is feltett a résztvevők felé: miért van a gyülekezet? Végezzük-e a feladatunkat? Miben kell változtatni, hogy tevékenységünkben helyünkön legyünk? Az esperes gondolataiban rámutatott arra is, hogy egy sikeres gyülekezetplántáló szerint a hanyatló gyülekezet jellemzője, hogy mindig három dolgot emleget: gyermekek és ifjúság, különböző programok és az épületek ügyét. A tapasztalat is igazolja, hogy ezekben elmerülő gyülekezetek fokozatosan lesodródnak arról az útról, amiért létrejöttek.

Az előadás után csoportos beszélgetés következett, mely négy csoportban valósult meg.

A képzési rész befejező része a beszélgetésekben elhangzott gondolatok összefoglalásával és közös ebéddel zárult. 

Az ebédet követően a presbiterképző átalakult egyházmegyei közgyűléssé, melyen a meghirdetett napirendi pontok szerint folytatódott a találkozó Majorosné Lasányi Ágnes felügyelő-helyettes vezetésével. A közgyűlésen terítékre került a gyülekezeti zárszámadások és költségvetések kiértékelése és az újragondolt gazdasági szabályzat elfogadása. A közgyűlést az egyházmegyei munkaprogram és a közeledő Cegléden megrendezésre kerülő missziói nap témájának megbeszélése zárta. Az egész napot a pilisi gyülekezet vendégszeretete erősítette.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!