Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – Telt-házas Kaláka koncert Kelenföldön

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – Telt-házas Kaláka koncert Kelenföldön

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Vécsey Bánk
Budapest – 2014. december 23-án a Kaláka együttes karácsonyi koncertet adott a kelenföldi evangélikus templomban.

Mikor a betlehemesek házról-házra járnak üdvözlő versük végén ezt kérdezik: „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?” A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete éppen ez, a kiveszőfélben lévő hagyomány életben tartása, annak elevenségének, örömének, szépségének átadása, azaz a betlehemes játék bemutatása. Ez az előadás hangzott el a zsúfolásig megtelt kelenföldi evangélikus templomban is, ahol kicsik és idősek egyaránt átélhették, hogy a műsorban elhangzó magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok miként csalnak a szívbe melegséget.

A Kossuth-díjas Kaláka 1987-ben jelentette meg azonos című lemezét, azóta minden adventkor „házról-házra”, templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra járnak ezekkel a dalokkal. Így tettek idén is, Kelenföldön 2014-ben huszonhetedik koncertjükként adták elő az immáron évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő betlehemesüket. A gyülekezet családjait, valamint a vendégeket – közöttük a Montágh Imre Általános Iskola és a Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon diákjait és tanárait – Gáncs Tamás igazgató lelkész köszöntötte. A köszöntő után Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs előadásában következett az egy órás Kaláka varázslat, mely kicsiket és nagyokat éppúgy elvarázsolt a karácsonyra készülődés utolsó napján. Az örömünnep a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!