Teltházas reformációi ünnep a Deák téren

Teltházas reformációi ünnep a Deák téren

Share this content.

Szöveg és fotó: Kézdi Beáta
Budapest – Az idei reformáció ünnepen a budapesti Deák téri evangélikus templomban adott teltházas koncertet a fél évszázados jubileumát ünneplő Kaláka együttes. Az igei szolgálatot Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke látta el.

A Kaláka együttes két tagja, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos több szállal is kötődik a Deák téri evangélikus gyülekezethez és templomhoz, így az együttes otthon érezte magát az oltár előtt felállított színpadon is.

Az október 31-i ingyenes templomi koncert két részből állt; a szünetben Kondor Péter püspök prédikált Mt 5, 1-10, azaz a Hegyi beszéd Boldogmondásai alapján. Prédikációjában kiemelte, hogy a reformáció nem lezárt folyamat, és minden egyháztörténeti kornak le kell vezetnie a maga reformációját. A Boldogmondások kapcsán a püspök kiemelte, hogy ezek nem parancsok, és leginkább arra kell figyelnünk, aki mondja: Krisztusra, akinek boldogmondásai ígéretekkel teli mondatok, és ha Jézus parancsol is, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy képessé tesz bennünket annak végrehajtására.

A koncert Szabó T. Anna Ars Sacra fesztiválra írt megzenésített Az ég zsoltára című versével kezdődött. Ezt követően hallható volt még többek között Kányádi Sándor a Dél keresztje alatt, József Attila Születésnapomra, Radnóti Miklós Mint észrevétlenül, Szabó Lőrinc Szeretlek, Petőfi Sándor A négyökrös szekér, Tamkó Sirató Károly Nandu című megzenésített költeménye vagy egy épp az 1530-as évekből származó korai Erős vár a mi Istenünk fordítást feldolgozó ének. 

A két órás ünnepi alkalom egy szál gitár kíséretével, hangosítás nélkül Kányádi Sándor Valaki jár a fák hegyén című megzenésített versével, áhítatos csendben, majd a közösen elmondott Miatyánkkal zárult.

Gryllus Dániel úgy fogalmazott, hogy a koncertközönségük életkora a karon ülőtől a botra támaszkodóig tart, mely a Deák téri ünnepi alkalmon is tapasztalható volt. A reformációi koncerten az idősebb generáció egy kicsit újra gyermek is lehetett, de lelkileg, szellemileg is töltekezhetett a magyar irodalom remekeinek megzenésített műveivel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!