„A templom egerei építették” – 90 éves az öttevényi templom

„A templom egerei építették” – 90 éves az öttevényi templom

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Öttevény – Napra pontosan kilencvenéves lett 2019. augusztus 25-én a Győrhöz tartozó Öttevényi Evangélikus Leányegyházközség temploma. A helyi közösség a felszentelés évfordulójáról ünnepi istentiszteleten emlékezett meg, melyen egyúttal elbúcsúztak Takács Esztertől, a tizenhárom éve közöttük szolgáló helyettes lelkésztől.

Az eseményen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője hirdette Isten igéjét, majd áldást mondott a gyülekezet új, ajándékba kapott elektromos orgonájára. A püspök Zsolt 126,1–3 alapján tartott prédikációját az egyháztörténeti háttér felidézésével kezdte. Elmondta, hogy Öttevényen már a 16–17. században virágzó evangélikus közösség működött, azonban templomukat 1634-ben elvették, s csak majdnem háromszáz évvel később kerülhetett sor új templom építésére. Az 1929-es feljegyzések szerint a ma álló épületet „a templom egerei építették”, akik az egész országból, sőt még a határon túlról is kaptak ehhez adományokat. „Nehéz történelmünk arra indít, hogy felfedezzük: velünk volt az Isten. Szükséges mérlegre tennünk: kellőképpen megbecsüljük-e azt az ajándékot, hogy szabadon hallgathatjuk az evangéliumot?” – fogalmazott Szemerei János.

Ezután a püspök felszentelte az elektromos orgonát, amely Marjanne van der Lee felajánlásaként került az öttevényi templomba. A hollandiai Bruchemben élő hölgy édesapja több mint harminc évig kántorként szolgált egy gyülekezetben, és a hangszert otthoni gyakorlásra használta. Nyugdíjba vonulása után új otthont kerestek az orgonának, lehetőleg Magyarországon.

Ezt követően Takács Eszter lelkésznő áldást kért a hetven, illetve öt évvel ezelőtt konfirmált hívekre.

Az istentisztelet végén a közösség nevében a hittanos gyerekek, valamint ifj. Bősze László presbiter köszöntek el a közöttük szolgáló lelkésznőtől. Jókívánságait adta át továbbá Szemerei János püspök és Csorba János, a győri egyházközség igazgató lelkésze. Takács Eszter zárásként elmondta: nemcsak a kilencvenedik jubileumért lehetünk ma hálásak, hanem a templomon elvégzett javítási munkákért, a nyílászárók cseréjéért, a festésért és a térkövezésért is.

Az alkalmat szeretetvendégség követte, amelyet a helyi multifunkcionális szolgáltatóházban tartottak. Ebéd után pedig az érdeklődők Sánta Ágnes előadását hallgathatták meg Indiában végzett missziós munkájáról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!