Templomi évforduló Répcelakon – Evangélikusok ünnepe szűk körben – Frissítve!

Templomi évforduló Répcelakon – Evangélikusok ünnepe szűk körben – Frissítve!

Share this content.

Forrás: vaol.hu, szöveg: Polgár Patrícia, fotó: Unger Tamás, videó: Répcelaki Városi Televízió, továbbá szöveg és fotó: Adámi Mária
Répcelak – Pénteken ünnepelte felszentelésének 150. évfordulóját a város evangélikus temploma. Az évfordulót a gyülekezet vasárnap istentisztelettel és szoboravatóval, a közeljövőben pedig a templom külső homlokzatának felújításával teszi emlékezetessé.

A répcelaki evangélikus templomot 1870. november 13-án Karsay Sándor püspök szentelte fel. Ennek apropóján a város evangélikus közössége vasárnap délelőtt jubileumi hálaadó istentiszteleten vehet részt, ám a járványhelyzet miatt személyesen csak szűk létszámban.

A célunk, hogy elsősorban a rendszeresen templomba járóknak adjuk meg a személyes részvétel lehetőségét, mindenki más már 14 órakor visszanézheti a szertartást a városi televízió által készített felvételekről” – tudtuk meg Baranyay Bencétől, a Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközség lelkészétől.

Ezután is az istentiszteletek közvetítése lesz a gyakorlat, de vasárnap délelőttönként a kapu nyitva áll azok számára, akiknek fontos a személyes jelenlét. Szigorú feltételek mellett: minden második padot lezárnak és továbbra is kötelező lesz a maszkviselés.

Vasárnap 10 órakor kezdődött a jubileumi istentisztelet, Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, rövidített rend szerint. Aztán átadták a Répcelaki Evangélikus Népiskolának emléket állító szobrot a Radó Kálmán téren. Az emlékmű az önkormányzat támogatásával készült el, és annak a Veres Gábornak az alkotása, aki a templom Luther-szobrát és emléktábláit is készítette.

Az iskola makettje sziklatömbön áll, felsorolja az összes ott tanító tanár nevét. Az alkotással a répcelaki evangélikus közösség az evangélikus gondolkodás fenntartásának kíván emléket állítani” – mondta Baranyay Bence. Hozzátéve: az évforduló kapcsán kisebb felújítást is végeznek: a külső homlokzat és a torony újulhat meg részben önkormányzati, részben egyházi és ami a legfontosabb, a hívek adományaiból. A felújítás várhatóan nyárra készül el.

Templom és iskola – Megemlékezés Répcelakon

 

Templomuk felszentelésének százötvenedik évfordulója alkalmából a répcelaki evangélikusok 1786 és 1948 között működő népiskolájuknak is emléket állítottak. Az épület egykori telkén, a mai Radó Kálmán téren kapott helyet a Veres Gábor szobrászművész által alkotott makett, amelyet istentisztelet keretében lepleztek le 2020. november 15-én.

Az ünnepi alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Baranyay Bence, a gyülekezet beosztott lelkésze működött közre.

Fontos felfedeznünk, hogy az épületek, tárgyak igazából csak eszközök: helyet adnak annak, akinek a közelségében az ember megtalálhatja a békességét, biztonságát a legnehezebb időkben is – hangsúlyozta Zsolt 90,1-2 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. „Aki Istennel jár, az mindenütt szeretetének biztonságában élhet” – fogalmazott.

Ezt követően dr. Smidéliusz László presbiter ismertette a százhatvankét éven keresztül működő evangélikus népiskola történetét. Kiemelte: az intézmény a település szellemi központja, és a templom felépüléséig lelki otthona is volt. Kulturális hatásai az egész város számára fontos örökséget jelentenek.

Az istentisztelet zárásaként Szabó József polgármester fejezte ki jókívánságait a közösségnek. Majd a jelenlévők átvonultak a templommal szemben felállított emlékműhöz, amelyet a polgármesterrel közösen Szemerei János leplezett le. A püspök végül Isten áldását kérte az egykori iskola és a benne tanítók emlékezetére.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!