Teológia és reformáció – Bemutatták az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatóinak tanulmánykötetét

Teológia és reformáció – Bemutatták az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatóinak tanulmánykötetét

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – A Szabó Lajos rektor által szerkesztett, huszonegy kiváló teológiai tanulmányt tartalmazó kötetet Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke mutatta be az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

Az Evangélikus Hittudomány Egyetem oktatói a reformáció ötszázadik évét egy igazán különleges, a teológia színességét bemutató, az evangélikus biblikusságra és lelkiségre fókuszáló, a reformáció nyelvére és művészetére kifejtett hatását is körüljáró kötettel ajándékozták meg az olvasóközönséget. A teológiai oktatók által jegyzett könyv egy sorozat részeként jelent meg. Az előző – kultúra (2014), oktatás (2015), nemzetek (2016) – kötetek után a szerzők most a reformáció máig élő és ható teológiai üzenetére helyezték a hangsúlyt. A huszonegy magas színvonalon megírt tanulmány – mint ahogyan a kötet szerkesztője, Szabó Lajos rektor is mondta – nem csak egyetemi hallgatóknak és lelkészeknek nyújt a hit kérdéseiben eligazodási pontot, hanem a szerzők törekvése az is volt, hogy a teológia iránt érdeklődő gyülekezeti tagok számára szintén izgalmas olvasmányélményt adjon.

Szemerei János a kötet bemutatóján kiemelte, hogy a reformáció a kultúrára, nyelvre, gazdasági szemléletre tett hatása megkérdőjelezhetetlen, de „a reformáció elsősorban teológiai útkeresés volt. A 95 tétel kiszögezésével elindult egy olyan folyamat, ami egy vulkán kitöréséhez is hasonlítható: elképesztő erők szabadultak fel”. A püspök beszédében elmondta: „A jubileumi évben nem csak emlékezni szeretnénk a történtekre, hanem az ötszáz évvel ezelőtt meglelt kincset is keressük, hogy az bennünket is formáljon és reformáljon ma.” A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke a Luther Kiadó gondozásában megjelent kötettel kapcsolatban kiemelte, hogy az a lutheri teológia jól ismert kérdéseit és tételeit veszi elő és mai aktualitásaira hívja fel az olvasó figyelmét. „Külön értéke a kötetnek, hogy a reformáció szemléletének megfelelően szélesre nyitja az ajtót: nem egy szűk, beavatott réteget, a teológusokat szólítja meg, hanem a hit dolgai iránt érdeklődők számára is érthető nyelven, ugyanakkor igényesen beszél az élet legfontosabb és legmélyebb kérdéseiről.” A Reformáció és teológia című tanulmánykötettel kapcsolatban Szemerei János püspök hangoztatta: „A teológia tanárai ismereteik, tudásuk, tapasztalataik és hitük kincseit tették le a reformáció indulásának ötszázadik évében egyházunk asztalára.”

A könyvbemutató végén Szabó Lajos szemelvényeket olvasott fel a tanulmányokból, míg Finta Gergely, az Egyházzenei Tanszék vezetője tanítványai közreműködésével a reformáció és zene élő kapcsolatából adtak a jelenlévőknek ízelítőt.

Teológia és reformáció – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatóinak tanulmánykötete
Szerkesztette: Szabó Lajos
Luther Kiadó, 2017
292 oldal
ISBN 978-963-380-115-4

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!